Israel: Netanyahu spune că cel puţin şase ţări intenţionează să-şi mute ambasada la Ierusalim

Israel: Netanyahu spune că cel puţin şase ţări intenţionează să-şi mute ambasada la Ierusalim

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat joi că cel puţin şase ţări sunt în discuţii cu Israelul pentru a-şi muta ambasada la Ierusalim, transmite EFE.

"Mă bucur să comunic că cel puţin şase state discută serios cu noi despre relocarea ambasadelor la Ierusalim", a spus Netanyahu, la o întâlnire cu diplomaţi străini desfăşurată la reşedinţa preşedintelui Reuven Rivlin cu prilejul Zilei Independenţei.

El nu a numit statele în cauză, dar le-a promis ajutor. "Am decis ca primele zece ambasade ce vor veni aici să beneficieze de un tratament preferenţial. Le vom ajuta!", a precizat premierul israelian, care a îndemnat şi celelalte state să urmeze exemplul SUA şi Guatemalei de a-şi muta reprezentanţa în Oraşul Sfânt pentru că aceasta va contribui la eforturile de pace.

Benjamin Netanyahu a apreciat că decizia lui Donald Trump de a muta ambasada SUA spune un lucru simplu, şi anume că "pacea trebuie să se bazeze pe adevăr".

"Faptul că Israelul are o capitală, că poporul evreu a avut de 3.000 de ani o capitală numită Ierusalim, este incontestabil. E timpul să recunoaştem acest fapt", a adăugat el.

Pe 6 decembrie anul trecut, preşedintele american a recunoscut oficial Ierusalimul drept capitală a Israelului şi a anunţat mutarea de la Tel Aviv în acest oraş a reprezentanţei diplomatice a SUA.

Palestinienii au considerat acest act drept o provocare ce a descalificat administraţia Trump din rolul de mediator onest al procesului de pace palestiniano-israelian.

De atunci, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), Mahmoud Abbas, şi alţi oficiali ai ANP au refuzat să se întâlnească cu echipa americană de negociere. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”