Israel: Supărat pe Netanyahu, Gantz doreşte dizolvarea Knessetului

Israel: Supărat pe Netanyahu, Gantz doreşte dizolvarea Knessetului

Partenerul premierului Benjamin Netanyahu din guvernul de uniune naţională israelian, Benny Gantz, şi-a anunţat marţi seară intenţia de a vota miercuri în favoarea unei moţiuni a opoziţiei care solicită dizolvarea parlamentului şi organizarea de noi alegeri, notează AFP.

Partidul de centru Albastru Alb "va vota mâine în favoarea dizolvării parlamentului", a declarat Benny Gantz, liderul acestei formaţiuni, într-un discurs televizat, în ajunul unui vot preliminar asupra unei moţiuni a opoziţiei îndemnând la dizolvarea Knessetului.

În acelaşi timp însă, Benny Gantz, ministru al apărării în guvernul de uniune naţională, a lansat un apel prim-ministrului Netanyahu "să supună la vot bugetul guvernului, astfel încât cetăţenii Israelului să nu fie chemaţi la urne în martie".

El i-a cerut premierului, pe care îl acuză frecvent că pune interesul personal înaintea celui al ţării, să ajungă la un compromis pentru adoptarea bugetului pe anul 2020, Israelul neavând încă o linie directoare pentru finanţele publice, şi pe 2021.

"Nu este timp pentru alegeri, ci pentru unitate", a declarat Benjamin Netanyahu, cu câteva minute înainte de discursul lui Benny Gantz, afirmând că întreaga clasă politică trebuie să strângă rândurile în faţa pandemiei de COVID-19 care a dus la explozia şomajului în Israel.

Foto: (c) Alex Kolomoisky/Pool via REUTERS


Acuzând actualul guvernul actual că este "cel mai rău din istoria Israelului" şi că nu a ştiut să gestioneze criza sanitară, liderul opoziţiei, Yair Lapid, a cerut organizarea unui vot miercuri pentru a dizolva parlamentul.

Dizolvarea Knessetului ar conduce la noi alegeri generale în Israel, a patra oară în doi ani, după trei scrutinuri în care partidul Likud al premierului Benjamin Netanyahu şi formaţiunea politică a fostului şef al armatei Benny Gantz s-au clasat aproape la egalitate. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 „Nu vreau sa fiu ăla din diaspora care se crede cu nasul pe sus, dar las-o dracului de treabă”

2 Roubini avertizează / „Mama tuturor crizelor economice se profilează și nu va fi nimic de făcut în privința asta”

3 Andrei Caramitru șterge pe jos cu Nicușor Dan

4 Un fascinant material despre istoria Pământului... Ce s-ar fi întâmplat acum 591 de milioane de ani...

5 VIDEO Da, e Simion încolțit de ghinion...