Israel: Un misterios dolmen vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit în Galileea

Israel: Un misterios dolmen vechi de peste 4.000 de ani a fost descoperit în Galileea

Arheologii israelieni au descoperit recent un exclusiv și misterios dolmen cu o vechime de peste 4.000 de ani în nordul Galileii, a informat Direcția pentru Antichități din Israel citată de EFE.

Dolmenul, monument funerar megalitic, este decorat cu desene artistice care, potrivit arheologilor, ar putea fi primele de acest tip din Orientul Mijlociu. Misterioasa construcție a fost descoperită în apropierea kibutz-ului Shamir, într-un ansamblu de alte 400 de structuri megalitice, iar exclusivitatea sa constă în desenele artistice realizate în partea de sus a monumentului.

"Desenul constă într-o linie dreaptă care se îndreaptă spre centrul unui arc. Am găsit 15 astfel de desene gravate pe acoperișul monumentului", a declarat Uri Berger, unul dintre arheologii participanți la descoperire.

În pofida clarității desenelor arheologii și cercetătorii încearcă acum să descifreze înțelesul acestui ansamblu artistic, dar nu au ajuns încă la o concluzie.

"Nu există niciun exemplu de astfel de forme gravate într-o piatră în tot Orientul Mijlociu, astfel încât înțelesul lor rămâne un mister", a subliniat arheologul Uri Berger. Monumentul care măsoară 6 metri înălțime, în timp ce piatra cântărește aproape 50 de tone.

Sursa foto: jerusalemonline.com / Gonen Sharon/ Tel Hai College/ Channel 2 News

Situl kibutz-ului Shamir,din nordul Israelului, oferă mărturia existenței unei culturi organizate din Epoca Bronzului Mediu cu un bine structurat sistem de guvernare capabilă să ridice asemenea monumente, dar care ulterior s-a prăbușit pentru că nu a lăsat nicio altă dovadă arhitectonică.

"Uriașul dolmen de la kibutz Shamir indică existența unor construcții publice care aveau nevoie de o mare cantitate de mână de lucru în acea epocă", asigură cercetătorul Gonen Sharen, responsabil cu descifrarea desenelor gravate

.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...