Israel: Un tribunal declară legală o colonie ridicată în Cisiordania pe proprietăţi private palestiniene

Israel: Un tribunal declară legală o colonie ridicată în Cisiordania pe proprietăţi private palestiniene

Tribunalul districtual de la Ierusalim a declarat legală o colonie israeliană înfiinţată pe terenuri private aparţinându-le unor palestinieni în Cisiordania ocupată, transmite AFP, citând surse judiciare.

Este vorba despre colonia Mitzpeh Kramim, în apropiere de Ramallah, înfiinţată la sfârşitul anilor 1990 pe terenuri aparţinându-le unor palestinieni deţinători de titluri de proprietate recunoscute de autorităţile israeliene.

În urma recursului acestor palestinieni, care reclamau plecarea coloniştilor de pe pământurile lor, tribunalul districtual din Ierusalim a decis marţi că această colonie este 'legală'. Argumentul a fost acela că înfiinţarea coloniei s-a făcut cu asentimentul autorităţilor israeliene şi că respectivii colonişti s-au instalat 'de bună credinţă', adică fără a avea cunoştinţă că terenurile erau private.

Mai multe zeci de familii trăiesc în colonia Mitzpeh Kramim.

Decizia tribunalului poate fi casată de Curtea Supremă, însă, dacă va fi confirmată, va putea servi ca precedent pentru coloniile care nu au obţinut toate autorizaţiile necesare sau care au fost construite parţial sau integral pe pământuri aparţinându-le unor palestinieni cu titluri de proprietate.

În timp ce responsabili ai coloniştilor, citaţi de radioul public, au salutat verdictul, organizaţia neguvernamentală israeliană 'Pacea Acum', care se opune colonizării, a denunţat decizia instanţei, care 'dă dreptate unor delincvenţi ce s-au instalat într-o colonie ilegală'. 'A invoca buna credinţă în aceste condiţii este revoltător', afirmă comunicatul organizaţiei.

Coloniile din Cisiordania, ocupată din 1967 de armata israeliană, sunt considerate de o mare parte a comunităţii internaţionale drept unul din principalele obstacole în calea păcii şi creării unui stat palestinian viabil, care să coexiste cu Israelul.

Ridicarea de colonii, care a continuat sub toate guvernele israeliene după 1967, rupe din teritoriile pe care palestinienii doresc să-şi creeze un stat propriu şi compromite continuitatea teritorială, în consecinţă viabilitatea unui astfel de stat.

Mai mult de 400.000 de colonişti israelieni duc o existenţă adesea conflictuală cu peste 2,5 milioane de palestinieni în Cisiordania. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informații certe

2 Zvon...

3 Așa o fi?

4 De citit! / Este posibil, oare, așa ceva în inima României?

5 Zvon... / Din „culisele întâlnirii” PNL-PSD de la vila Lac