Israel/alegeri: Likud obţine încă un mandat, conform rezultatelor definitive, dar impasul politic se menţine

Comisia electorală israeliană a comunicat miercuri rezultatele definitive ale scrutinului legislativ de pe 17 septembrie, care acordă un mandat în plus partidului de dreapta Likud al premierului Benjamin Netanyahu, dar nu oferă un nou orizont de ieşire din impasul politic, transmite AFP.

În viitorul Knesset cu 120 de locuri, Likud va avea 32 de deputaţi, cu unul mai puţin decât partidul 'Albastru alb' al centristului Benny Gantz.

Jocul alianţelor face însă ca nici Netanyahu, care adună 55 de susţinători, nici Gantz, sprijinit de 53 de deputaţi, să nu fie în măsură să formeze un guvern, nedispunând de majoritatea absolută de 61 de voturi.

Preşedintele israelian Reuven Rivlin, care are la dispoziţie o săptămână pentru a-l desemna pe cel care va fi mandatat cu formarea executivului, încearcă să-i convingă pe cei doi lideri rivali să se pună de acord asupra unui guvern de uniune.

Rivlin îi va primi din nou pe Netanyahu şi Gantz miercuri seară, după o primă reuniune desfăşurată luni.

Conform rezultatelor definitive, Likud a obţinut un loc suplimentar, în timp ce partidul ultra-ortodox aşkenaz 'Iudaismul unificat al Torei' a pierdut un mandat, rămânând cu şapte.

'Lista unită', care grupează partide arabe şi comuniste, devine a treia forţă politică din ţară, cu 13 mandate în Knesset.

Benjamin Netanyahu, aflat timp de 13 ani la conducerea guvernului, dintre care un deceniu neîntrerupt, urmează să fie audiat la începutul lui octombrie pentru a răspunde acuzaţiilor de 'corupţie', 'fraudă' şi 'abuz de încredere' în trei dosare. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Analiză Bloomberg / Când şi cum se va termina pandemia?

2 Adevărul iese la iveală! / Profesor Neurobiologie Stanford: COVID-19 nu este COVID și nu este nou. Este SARS2

3 Academicianul Victor Voicu, general în retragere: Cum poți deosebi o epidemie de o armă biologică și de ce mil…

4 TASS / Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute. Când este cel mai activ

5 Analiză New York Times / De ce rata deceselor cauzate de COVID-29, în Germania, este mai scăzută față de alte s…

recomandări

Te ia DNA: Vasii Romeo

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta