Israelul acuză Iranul că a furat documente clasificate ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Israelul acuză Iranul că a furat documente clasificate ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică

Israelul a acuzat marţi Iranul că a furat documente clasificate de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) şi că le-a utilizat pentru a face să dispară dovezi cu privire la programul său nuclear, informează AFP şi Reuters.

Statul evreu vede ca pe o ameninţare la adresa securităţii sale programul nuclear al Iranului, vechiul său inamic pe care îl acuză că vrea să se doteze cu bombe nucleare, ceea ce Teheranul a negat mereu.

Republica Islamică "a furat documente confidenţiale ale AIEA şi a utilizat aceste informaţii pentru a scăpa sistematic de inspecţii" asupra programului său nuclear, a scris premierul israelian Naftali Bennett pe Twitter.

El şi-a însoţit mesajul cu un link spre mai multe documente în persană prezentate drept confidenţiale şi traduse în engleză, precum şi cu fotografii menite să susţină afirmaţiile sale.

Ministerul Afacerilor Externe iranian a apreciat marţi că cel mai recent raport al AIEA asupra siturilor nucleare nedeclarate din Iran nu este "nici echilibrat, nici just". "Din nefericire, acest raport nu reflectă realitatea negocierilor dintre Iran şi AIEA", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Said Khatibzadeh.

Această reacţie intervine după publicarea, luni, a unui raport al AIEA. Agenţia ONU a semnalat probleme "nesoluţionate" privind urme de uraniu îmbogăţit găsite la trei situri nedeclarate în Marivan (vest), Varamin şi Turquzabad, în provincia Teheran. AIEA afirmă că a cerut în zadar responsabililor iranieni să explice prezenţa acestor echipamente la aceste situri.

Potrivit AIEA, stocurile de uraniu îmbogăţit din Iran sunt aproape să atingă cantitatea necesară pentru fabricarea unei bombe atomice.

Aceste schimburi între Iran şi AIEA au loc în paralel cu discuţiile asupra unei relansări a acordului din 2015, discuţii care au loc la Viena. Lansate în urmă cu un an, însă suspendate de mai multe ori, aceste negocieri din capitala austriacă încearcă să salveze pactul internaţional din 2015, menit să împiedice Iranul să se doteze cu bombe nucleare, în schimbul ridicării unor sancţiuni sufocante impuse în prezent asupra economiei iraniene.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...