Israelul anunţă numirea unui nou şef al Mossad

Israelul anunţă numirea unui nou şef al Mossad

Un veteran al Mossad, despre care media israeliene afirmă că este specializat în recrutarea de agenţi împotriva Iranului şi a Hezbollahului libanez, a fost numit luni la conducerea serviciului israelian de informaţii externe, transmit Reuters şi AFP.

David Barnea, în vârstă de 56 de ani, în prezent director adjunct al Mossad, îi va lua locul lui Joseph (Yossi) Cohen de la începutul lunii iunie, a informat biroul prim-ministrului Benjamin Netanyahu, într-un comunicat.

'Ar putea exista o situaţie în care scopul nostru ultim - pentru a garanta că ayatolahii (iranieni) nu pun capăt existenţei poporului evreu după mai mult de 2.000 de ani - va impune să luăm decizii independente şi curajoase', a declarat Netanyahu în cursul ceremoniei de numire a lui Barnea, potrivit comunicatului emis de biroul său.

David Barnea şi-a început cariera în Mossad în 1996, ca ofiţer de caz.

Din 2013 şi până când a devenit numărul doi în Mossad în 2019, a comandat divizia Tzomet, despre care media israeliene afirmă că recrutează şi dirijează agenţi.

Potrivit cotidianului Haaretz, ca şef al Tzomet, Barnea a răspuns de recrutarea de agenţi operativi împotriva ţintelor principalele ale Mossadului, anume Iranul şi Hezbollahul libanez.

Numele lui Barnea şi poziţia sa în Mossad nu puteau fi făcute publice în Israel, date fiind regulile cenzurii militare, până la anunţarea numirii sale de către biroul premierului. Israelul nu face public decât numele şefului Mossad.

Numirea lui David Barnea era aşteptată, după ce în decembrie biroul premierului a anunţat că a fost ales un anume 'D., director adjunct', însă ea trebuia aprobată de un comitet ministerial.

Yossi Cohen va pleca de la şefia Mossadului după mai bine de cinci ani, timp în care a fost implicat îndeaproape în demersurile de apropiere de state arabe din Golf, care au dus la acordurile de normalizare a relaţiilor cu Emiratele Arabe Unite şi Bahrein anul trecut.

Cohen l-ar fi însoţit pe Netanyahu într-o vizită secretă în Arabia Saudită în noiembrie anul trecut, vizită dezminţită de autorităţile de la Riad.

Sub conducerea lui Yossi Cohen, Mossadul a fost acuzat de Teheran de asasinarea fizicianului iranian Mohsen Fakhrizadeh, considerat părintele programului nuclear iranian.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale