Israelul aruncă lumea fotbalului în aer: FIFA, decizie radicală. Urmează sancțiuni drastice

Israelul aruncă lumea fotbalului în aer: FIFA, decizie radicală. Urmează sancțiuni drastice

FIFA a retras miercuri Indoneziei organizarea Cupei Mondiale de fotbal Under-20, prevăzută între 20 mai şi 11 iunie, după ce tragerea la sorţi a grupelor competiţiei a fost amânată din cauza protestelor împotriva participării selecţionatei Israelului, transmite AFP.

"O nouă ţară gazdă va fi desemnată cât mai curând posibil, datele competiţiei rămânând neschimbate pentru moment", a indicat FIFA într-un comunicat, invocând posibile "sancţiuni" împotriva Federaţiei indoneziene de fotbal (PSSI).

FIFA nu a oferit o explicaţie mai precisă decât "contextul actual", dar anularea tragerii la sorţi a turneului, prevăzută vinerea trecută în Bali, a justificat o întâlnire de urgenţă, miercuri după-amiază, între preşedintele PSSI, Erick Thohir, şi cel al FIFA, Gianni Infantino.

Un responsabil al fotbalului indonezian a legat decizia anulării tragerii la sorţi de comentariile guvernatorului din Bali, care se opune prezenţei Israelului la competiţie. Indonezia şi statul evreu nu au relaţii diplomatice, iar ţara din Asia de Sud-Est, cu cea mai mare populaţie musulmană din lume, este un susţinător fervent al cauzei palestiniene.

CM Under-20, cu 24 de echipe, urma să fie cel mai important turneu de fotbal organizat vreodată de Indonezia, meciurile fiind prevăzute în mai multe oraşe între 20 mai şi 11 iunie. Israelul s-a calificat pentru prima oară la această competiţie.

Organizatorii plănuiau ca echipa Israelului să joace în Bali, o insulă cu populaţie majoritară hindusă, pentru a evita tulburările, dar opoziţia guvernatorului regional a pus sub semnul întrebării acest proiect.

Fotbalul din Indonezia riscă să fie aruncat din nou în izolare, după ce a fost suspendat de FIFA pentru un an, până în mai 2016, din cauza ingerinţelor guvernamentale.

Indonezia încearcă să-şi refacă reputaţia după dezastrul petrecut anul trecut pe un stadion din Java de Est, soldat cu decesul a 135 de spectatori. Oamenii s-au călcat în picioare în învălmăşeala produsă după ce poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene.

"Deşi potenţiale sancţiuni împotriva PSSI ar putea fi luate în timp util, FIFA ţine să precizeze că această decizie nu pune câtuşi de puţin sub semnul întrebării" sprijinul său pentru PSSI pentru "a ajuta fotbalul indonezian să depăşească tragedia din octombrie anul trecut", a precizat organizaţia la Zurich.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”