Israelul denunţă o tentativă de atac cibernetic al Hamasului împotriva armatei sale

Israelul denunţă o tentativă de atac cibernetic al Hamasului împotriva armatei sale

Armata israeliană a afirmat -duminică- că a dejucat o tentativă de atac cibernetic din partea mişcării palestiniene Hamas, care -potrivit ei- căuta să pirateze telefoanele mobile ale soldaţilor săi, invadându-le cu false profiluri de tinere femei "seducătoare", informează AFP.

Telefoanele câtorva zeci de soldaţi au fost ţinta vizate, dar armata consideră că nu a existat "vreo pierdere importantă de informaţii", a declarat purtătorul său de cuvânt, Jonathan Conricus.

Aceasta este a treia tentativă de atac cibernetic de acest gen din partea Hamas, inamic declarat al Israelului, în ultimii patru ani, care au vizat smartphone-urile soldaţilor, potrivit armatei.

Mesaje presupuse a proveni de la tinere femei "seducătoare" au fost trimise soldaţilor prin aplicaţiile Facebook, WhtasApp, Instagram şi Telegram, a explicat purtătorul de cuvânt. Este pentru prima oară când Hamas utilizează Telegram, a precizat el.

Odată contactul stabilit, soldaţii erau încurajaţi să dea click pe o legătură pentru a descărca o aplicaţie care permite schimb de fotografii.

Aceste aplicaţii - pe care militarii le-au identificat ca fiind Catch&See, ZatuApp şi GrixyApp - trebuiau să infecteze telefoanele soldaţilor cu cu malware şi să permită acces total la aparate.

Armata nu a precizat prin ce mijloace că aceste piratări erau făcute de Hamas, dar a evocat "probe evidente".

Atacul a fost lansat în urmă cu câteva luni şi Israelul desfăşoară "o activitate defensivă" în ultimele zile, fără ca totuşi să excludă represalii, a afirmat Conricus, fără să precizeze natura acestor represalii.

"Acţiunile ostile ale Hamas în lumea virtuală au repercusiuni în lumea reală", a denunţat el.

Un armistiţiu fragil este în vigoare din luna mai între Israel şi Hamas, care controlează Fâşa Gaza. Trei războaie au opus cele două tabere din 2008. AGERPRES (AS-editor:Lilia Traci, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...