Israelul îi adresează o invitație prințului moștenitor saudit, afirmă un ministru

Israelul îi adresează o invitație prințului moștenitor saudit, afirmă un ministru

Ministrul israelian pentru serviciile de informații, Yisrael Katz, a afirmat miercuri că guvernul israelian îl invită pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, să efectueze o vizită, deși cele două țări nu au relații diplomatice, transmite AFP.

Liderii israelieni au subliniat în repetate rânduri că influența tot mai mare a Iranului și îngrijorările pe care aceasta le provoacă printre unele țări din regiune, în special Arabia Saudită, creează o nouă convergență de interese. Ei au lăsat să se înțeleagă că ar putea duce la o reconfigurare diplomatică regională, cu toate că numai două țări arabe (Egiptul și Iordania) au recunoscut Israelul.

Yisrael Katz, care este, de asemenea, ministru al transporturilor și membru al cabinetului restrâns însărcinat cu chestiunile strategice, a vorbit despre această invitație în cursul unui interviu acordat site-ului de informații on-line Elaph, înființat de un om de afaceri saudit rezident în Marea Britanie, a precizat purtătorul său de cuvânt, Arye Shalicar.

Invitația nu figurează în versiunea publicată on-line de Elaph. Purtătorul de cuvânt nu a fost în măsură să explice care este motivul.

Întrebat de postul de radio militar israelian dacă guvernul l-a invitat pe prințul moștenitor saudit, Yisrael Katz a răspuns: "Da, categoric".

"Este vorba despre o solicitare, nu pot spune dacă există vreo coordonare (cu saudiții) pe această temă și evident că nu se va întâmpla mâine", a precizat el.

"Lansez un apel Arabiei Saudite, țara cea mai bogată și mai influentă din lumea arabă, să preia inițiativa și să îi reprezinte pe palestinieni, care sunt prea slabi și prea divizați", a mai spus ministrul.

"Arabia Saudită recunoaște atât Israelul cât și pe palestinieni", a menționat el.

În opinia sa, există "un mare potențial de cooperare" între cele două țări împotriva Iranului, "dușmanul nostru absolut".

Potrivit purtătorului său de cuvânt, Katz a spus site-ului Elaph că îi solicită "regelui (saudit) să îl invite oficial pe premierul (israelian), Benjamin Netanyahu, la Riad și prințului moștenitor Mohammad bin Salman, fiul acestuia, să efectueze o vizită în Israel".

Benjamin Netanyahu a adus recent în discuție o apropiere de "țările arabe moderate", fără să le numească, referindu-se aparent la Arabia Saudită și monarhiile de la Golful Persic.

În noiembrie, șeful statului-major israelian, generalul Gadi Eisenkot, a afirmat într-un interviu acordat Elaph că Israelul este pregătit să coopereze și să facă schimb de informații cu Arabia Saudită "pentru a face față Iranului".

Țările arabe nu au făcut nicio declarație despre o eventuală apropiere de Israel, mai scrie AFP.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria