Israelul, suspectat că a instalat dispozitive „Stingrays” pentru a-l spiona pe Trump. Amănunte INCENDIARE!

Israelul, suspectat că a instalat dispozitive „Stingrays” pentru a-l spiona pe Trump. Amănunte INCENDIARE!

Serviciile secrete israeliene sunt cel mai probabil cele care au instalat dispozitive de supraveghere a telefoanelor mobile care au fost găsite în apropierea Casei Albe și a altor locații sensibile din capitala federală americană în ultimii doi ani, a concluzionat recent guvernul Statelor Unite. Foști oficiali americani din domeniul informațiilor și securității naționale au declarat că aparatele de tip „Stingrays” ar fi urmărit să-l spioneze pe președintele Donald Trump, precum și pe consilierii și colaboratorii săi apropiați. Deși nu este clar dacă eforturile israelienilor de a spiona administrația Statelor Unite au avut succes, incidentul ridică semne mari de întrebare legate atât de măsurile de securitate luate pentru protejarea oficialilor americani, cât și de riscurile majore asumate de Israel prin spionarea celui mai important aliat al său. Nu puțini sunt cei care afirmă că acțiunile Israelului în acest caz echivalează cu „o încălcare nemaiîntâlnită” a regulilor după care funcționează serviciile secrete, relatează  G4Media.ro .

Publicația Politico, care a relatat în premieră despre acest incident, a precizat că agenții FBI au descoperit cel puțin trei dispozitive de tip „Stingray” în diferite locuri din Washington D.C., inclusiv în apropierea Casei Albe, reședința oficială a președinților americani.

Aparatele „Stingrays” sunt programate să acționeze ca și cum ar fi turnuri de telefonie mobilă într-un efort de a intercepta date de pe dispozitive, de a aduna informații și apeluri vocale de pe dispozitive individuale și sunt destinate operațiunilor de strângere de informații care vizează ținte importante. Cu alte cuvinte, ele „păcălesc” telefoanele mobile pentru a le oferi locațiile și informațiile lor de identificare.
Cunoscute în mod oficial sub numele de International Mobile Subscriber Identity-Catchers (IMSI Catchers), aceste dispozitive pot capta conținutul apelurilor și utilizarea datelor. Potrivit Vice News, IMSI Catchers, care sunt adesea folosite de agențiile de poliție locală din Canada, Statele Unite sau Marea Britanie pentru a supraveghea infractorii, sunt realizate de către Harris Corp., fiecare aparat costând mai mult de 150.000 de dolari, precum și de pasionați de tehnică cu cunoștiințe aprofundate în domeniu (citește mai multe despre modul cum funcționează IMSI Catchers pe pagina de internet a Electronic Frontier Foundation).

Oficialii americani cred că echipamentele au fost instalate ca să-l spioneze pe președintele Trump, precum și pe consilierii săi apropiați și pe cei mai importanți colaboratori și prieteni, între care Steve Wynn, Sean Hannity and Rudy Giuliani. Informațiile obținute din convorbirile cu aceștia ar fi extrem de importante pentru orice serviciu secret, afirmă cunoscătorii.

În acest context, Politico a scris că Trump ar fi destul de neglijent în ceea ce privește respectarea protocoalelor de securitate de la Casa Albă. În mai 2018, publicația electronică a scris că președintele american ar fi folosit deseori un telefon mobil insuficient securizat pentru a comunica cu prietenii și confidenții săi. Ulterior, New York Times a relatat în octombrie 2018 că „spionii chinezi ascultă adesea” convorbirile telefonice ale lui Trump, însă liderul american a descris articolul „atât de incorect încât nici nu am timp aici pentru a-l corecta” (un fost oficial a afirmat că Trump și-ar fi securizat între timp telefonul mobil împotriva posibilelor interferențe externe).

Până în acel moment însă, ca parte a testelor realizate de guvernul federal, oficialii din Department of Homeland Security (DHS) ar fi descoperit dovezi ale dispozitivelor de supraveghere în capitala federală, dar nu au putut stabili cu certitudine cui aparțin ele. Oficialii au împărtășit concluziile lor cu agențiile federale relevante.

În urma unei analize criminalistice detaliate ulterioare, FBI și alte agenții care au lucrat la acest caz au concluzionat că, cel mai probabil, agenții secreți israelieni au fost cei care au plasat dispozitivele de spionaj în Washington. Acea analiză, a spus unul dintre foștii oficiali din domeniul securității citat de Politico, este condusă de obicei de divizia de contrainformații a FBI și presupune examinarea dispozitivelor, astfel încât ele „să vă spună câte ceva despre istoria lor, de unde provin piesele și părțile lor, cât de vechi sunt ele, cine a avut acces la ele, iar acest lucru vă va ajuta să aflați care le sunt originile.”

Pentru aceste tipuri de investigații, FBI se bazează adesea pe sprijinul National Security Agency (NSA) și uneori al CIA (DHS și Secret Service ar fi jucat un rol de sprijin în această investigație specifică).

„A fost destul de clar că israelienii au fost responsabili,” a spus un fost oficial american din domeniul informațiilor, care a oferit și o explicație. Washingtonul este cunoscut pentru faptul că este o țintă preferată pentru serviciile secrete din diferite țări, iar eforturile entităților străine de a încerca să spioneze funcționarii administrației și alte figuri politice de vârf sunt destul de obișnuite. Dar nu multe țări au capacitatea – sau bugetul – de a planta dispozitive similare cu cele găsite în acest caz, care este un alt motiv pentru care Israelul a devenit suspectul principal (agențiile americane de informații au luat în calcul și varianta că echipamentele au fost plasate de către agenți chinezi, dar, după o analiză atentă, au respins această idee).

Reacția americană

Spre deosebire de majoritatea altor ocazii în care au fost descoperite acțiuni flagrante de spionaj străin pe pământ american, Administrația Trump nu a criticat guvernul israelian și, până în momentul de față, nu există informații că Statele Unite ar fi adoptat vreo sancțiune împotriva Israelului.

Un înalt funcționar din administrația republicană a declarat că aceasta „nu comentează chestiuni legate de securitate sau domeniul informațiilor”. FBI a refuzat să comenteze, în timp ce DHS și Serviciul Secret nu au răspuns la solicitările ziariștilor americani.
După apariția materialului în Politico, președintele Trump a afirmat că îi vine „greu să creadă” că israelienii au plasat dispozitivele misterioase. „Nu cred că israelienii ne spionau”, a afirmat liderul de la Casa Albă. „Relația mea cu Israelul este una minunată… Orice este posibil, dar nu cred asta”.

Joi, președintele american a declarat din nou, citat de Reuters, că nu crede că Israelul spionează Statele Unite.

Cum se apără israelienii

Oficialii israelieni, atât cei aflați în Statele Unite, cât și liderii de la Ierusalim, s-au grăbit să nege informațiile legate de dispozitivele de spionaj. Un purtător de cuvânt al ambasadei israeliene la Washington, Elad Strohmayer, a negat faptul că Israelul a amplasat echipamentele spion: „Aceste afirmații sunt un nonsens absolut. Israelul nu desfășoară operațiuni de spionaj în Statele Unite, punct”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat, de asemenea, că Israelul se află în spatele dispozitivelor secrete. „Avem o directivă, am o directivă: niciun fel de operațiune de strângere de informații în Statele Unite, nici un spion. Iar această directivă este pusă în aplicare cu vigoare, fără nicio excepție. (Raportul) este o invenție completă, o invenție completă”.

Acuzațiile legate de spionajul israelian în SUA nu sunt nicidecum noi. De exemplu, ele au reprezentat o problemă majoră în urmă cu câteva decenii, în timpul Războiului Rece, odată cu descoperirea și arestarea lui Jonathan Pollard, un analist ce lucra pentru Office of Naval Intelligence. Acesta a fost condamnat pentru transmiterea de secrete în Israel, fiind condamnat la 30 de ani de închisoare.

„O acțiune nemaiîntâlnită”

Foști oficiali americani din domeniul informațiilor secrete au pus însă sub semnul întrebării dezmințirile israelienilor. Unul dintre aceștia a menționat că, după ce FBI-ul și alte agenții au ajuns la concluzia că israelienii au fost cel mai probabil responsabili de amplasarea dispozitivelor de spionaj, Administrația Trump nu a luat nicio acțiune pentru a pedepsi sau a critica măcar în mod privat guvernul israelian. Aceasta mai ales că cele două țări se bucură de o relație specială, iar Casa Albă sub Trump s-a dovedit aliatul principal al Israelului pe scena mondială. În plus, președintele Trump și premierul Netanyahu au o relația persoanală foarte strânsă, după ce liderul american a făcut numeroase gesturi politice favorabile guvernului israelian (mutarea ambasadei americane de la Tel Aviv la Ierusalim, retragerea din acordul nuclear cu Iranul și impunerea de sancțiuni dure împotriva regimului de la Teheran). De aceea, ținând cont de acest lucru, nu puțini sunt cei care afirmă că acțiunile Israelului în acest caz echivalează cu „o încălcare nemaiîntâlnită” a regulilor după care funcționează serviciile secrete, fiind o „violare flagrantă a normelor”, chiar și pentru Israel, o țară cunoscută pentru operațiunile sale de spionaj.
„Israelienii sunt destul de agresivi” în operațiunile lor de colectare a informațiilor, a afirmat un fost oficial american din domeniul serviciilor de informații. „Tot ce fac este dedicat protejării securității statului israelian, iar ei fac tot ceea ce consideră că trebuie ca să atingă acest obiectiv”. Iar un fost oficial CIA a afirmat, citat de Business Insider: „israelienii sunt capabili de lucruri pe care niciun alt aliat nu le-ar încerca”.

Două surse preluate de Business Insider au afirmat, la rândul lor, că au fost șocate de faptul că israelienii au considerat că merită riscul de a efectua o astfel de operațiune împotriva unui președinte american. „Acest lucru demonstrează cât de mult cred israelienii că anumite reguli geopolitice nu li se aplică atunci când Statele Unite sunt implicate”, a declarat un oficial din NATO. Iar o altă sursă a afirmat: „Se pare că au un sentiment puternic că pot depăși orice scandal cu sprijinul politic puternic de care beneficiază în SUA. Nu sunt interesați de imaginea mai largă, ci doar de propriile lor interese. Nu au nicio morală când vine vorba de spionarea aliaților”.

Este bine cunoscut faptul că, printre profesioniștii din domeniu, serviciile de informații israeliene au o reputație extraordinară. Politico notează însă că, uneori, oficialii americani au fost luați prin surprindere de acțiunile de spionaj sfidătoare ale Israelului. Un fost oficial al guvernului Statelor Unite a rememorat temerile lui frecvente că Israelul era la curent cu deliberările de politică interne din SUA care ar fi trebuit să fie păstrate secrete. „Existau suspiciuni că (israelienii) trăgeau cu urechea”, a spus fostul oficial, afirmând că colegii săi israelieni aveau un nivel de cunoștințe detaliate „greu de explicat în alt mod”.

În ceea ce privește reacția aparent indiferentă a Casei Albe la informațiile privind acțiunea de spionaj a israelienilor, unii comentatori cred că ea rezultă din faptul că și americanii colectează în mod regulat informații despre liderii israelieni (și din numeroase alte șări). De altfel, unul dintre foștii oficiali americani din domeniul serviciilor secrete, deși a recunoscut că acțiunea isrealienilor ridică semne majore de întrebare, este una cât se poate de normală, întrebând retoric: „Pe de altă parte, ghiciți ce facem noi în Tel Aviv?”


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…