Istorioara despre românii de omenie care l-au împresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”

Istorioara despre românii de omenie care l-au împresionat pe Papa Francisc: „Încerc să vă înțeleg și vreau să vin la voi acasă”

„Papa Francisc a avut o atenție particulară pentru România”, susține unul dintre românii cei mai apropiați de Suveranul Pontif, ex-ambasadorul României la Vatican, Liviu Zăpârțan. El vorbește despre interacțiunile pe care le-a avut cu Papa și ce a însemnat acesta pentru România.

Liviu Zăpârțan l-a convins pe Papa Francisc să vină în România. FOTO: Arhivă personală

Liviu Zăpârțan l-a convins pe Papa Francisc să vină în România. FOTO: Arhivă personală

Profesorul universitar Liviu Zăpârțan, fostul ambasador al României la Vatican între 2016 și 2021 și artizanul vizitei istorice a Papei Francisc în România, din urmă cu șase ani, a explicat pentru „Adevărul” cum l-a convins să ne viziteze țara, ce fel de om era, ce a reprezentat el pentru România și în ce măsură crede că acesta va fi sanctificat, la fel ca Papa Ioan Paul al II-lea.

„Un om a fost plin de căldură, de înțelegere, chiar cu umor”

„Și pentru români, Papa Francisc a însemnat ceea ce a însemnat pentru întreaga omenire, un mare reper moral, o mare personalitate a spiritualității contemporane. Papa Francisc a umplut spații culturale, spirituale ample și asta face ca pierderea pe care o traversăm acum să fie cu atât mai semnificativă, mai importantă”, a susținut fostul ambasador.

Zăpârțan susține că Papa Francisc a restructurat un anumit mod de a filozofa în domeniul spiritualității creștine. „În al doilea rând, a însemnat un anumit mod de raportare la problemele lumii contemporane. A însemnat, în al treilea rând, o sumedenie de soluții originale date problemelor lumii contemporane, un mod pozitiv de a înțelege capacitatea umană de a ieși din criză”, explică fostul ambasador.

Papa Francis rămâne, spune el, un „reper pentru înțelegerea vieții noastre sufletești, spirituale care are nevoie de o anumită curățenie, de un anumit ideal, de o anumită speranță în care să-și pună punctele de sprijin.”

Zăpârțan face referire la Jubileul 2025 al Bisericii Catolice, care a fost proclamat oficial în mai 2024, de Papa Francisc: „nu întâmplător a introdus ideea aceasta că anul jubiliar e anul speranței care exprimă tocmai această idee a legăturii între ceea ce suntem, ceea ce avem, ceea ce putem și ceea ce ar trebui să ne dorim. Să sperăm că putem fi mai umani, mai profunzi în faptele și gândurile noastre”.

„Asta înseamnă pentru mine Papa Francisc, iar ca om a fost plin de căldură, de înțelegere, chiar cu umor în relațiile pe care le-am avut în acești 5 ani și jumătate cât am fost acreditat ca ambasador”, a explicat profesorul Zaprâțan.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Un antreprenor apropiat de un general SRI a început un serial despre Nicușor Dan

2 O informație din Rusia care dă fiori...

3 Asta nu e Mafie curată? Zeci de grefieri din Mureș au câștigat în instanță, definitiv, majorarea salariilor cu 25% retroactiv de la 1 ianuarie 2018! / T…

4 ALERTĂ Polymarket îl dă pe George Simion pe doi, cap la cap cu Nicușor Dan!

5 Cea mai nobilă și rară rasă de câine din lume. Era considerat un zeu pe pământ și era preferatul lui Ghenghis Han