Italia: Blocul Berlusconi obţine victoria în alegeri regionale, înfrângere-surpriză pentru Mişcarea 5 Stele

Italia: Blocul Berlusconi obţine victoria în alegeri regionale, înfrângere-surpriză pentru Mişcarea 5 Stele

Alianţa conservatoare a lui Silvio Berlusconi a obţinut victoria în alegeri regionale duminică, urmărite atent pe fondul unei crize guvernamentale în Italia, informează luni dpa.

Donato Toma, candidatul susţinut de fostul prim-ministru italian, a fost ales guvernator al micii regiuni Molise (sud) cu 43,7% din voturi, potrivit rezultatelor difuzate luni.

În alegerile de duminică, el i-a înfrânt pe Andrea Greco de la Mişcarea 5 Stele (M5S - populistă, antisistem), care a obţinut 38,4%, şi candidatul Partidului Democrat (centru-stânga) Carlo Veneziale (17% din voturi).

Rezultatul este o surpriză după ce în alegerile generale din 4 martie M5S a câştigat în Molise, ca parte a unei victorii mai largi în sudul sărac al Italiei.

Votul din Molise este văzut ca un test de forţă între conservatori şi M5S, în consultări de mai multe săptămâni asupra unui posibil acord pentru formarea unui guvern naţional.

La 4 martie, conservatorii au obţinut 37% din voturi în alegerile naţionale şi M5S circa 32%, dar niciuna dintre părţi nu a câştigat o majoritate parlamentară.

De atunci, M5S s-a oferit să negocieze doar cu partidul Liga de extremă-dreaptă, evitându-l pe Berlusconi din cauza unui scandal în care acesta este implicat şi care include o condamnare pentru fraudă fiscală.

Acest lucru a condus la un impas politic, deoarece liderul Ligii, Matteo Salvini, care este şi şeful blocului conservator, a refuzat să renunţe la Berlusconi.

Preşedintele Sergio Mattarella, care joacă un rol de mediator în criza guvernamentală, este de aşteptat să facă o nouă încercare de ieşire din impas, mai târziu în cursul zilei de luni.

Se aşteaptă ca Mattarella să îi ceară preşedintelui camerei inferioare a parlamentului, afiliat la M5S, Roberto Fico, să conducă încă o rundă de întâlniri cu liderii politici. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…