Italia: Deputaţii votează pe 7 octombrie reducerea numărului de parlamentari

Italia: Deputaţii votează pe 7 octombrie reducerea numărului de parlamentari

O reformă constituţională ce prevede scăderea numărului de parlamentari, proiect susţinut de partidul antisistem Mişcarea 5 Stele (M5S, membră a alianţei la putere) va fi examinată de deputaţii italieni pe 7 octombrie în vederea adoptării definitive, transmite AFP.

Prezentat marţi în comisia de afaceri constituţionale a Camerei Deputaţilor, textul a fost aprobat de partidele majorităţii, M5S, aliatul său la guvernare Partidul Democrat (PD, centru-stâng) şi Italia Viva, formaţiunea nou creată a fostului premier Matteo Renzi, care a părăsit PD-ul dar ai cărui parlamentari susţin guvernul premierului Giuseppe Conte.

Se aşteaptă adoptarea definitivă a propunerii în şedinţa din 7 octombrie după aprobarea sa în Senat, în două lecturi, iar în Camera Deputaţilor într-o primă lectură.

Proiectul de lege prevede reducerea numărului deputaţilor de la 630 la 400, iar pe cel al senatorilor de la 315 la 200, adică o scădere, în total, de 36.5%.

Conform M5S, pentru care această propunere a fost o promisiune electorală, reducerea numărului de parlamentari ar trebui să aducă o economie de 500 de milioane de euro într-o legislatură de 5 ani, precum şi eficientizarea activităţii celor două camere ale parlamentului.

Şeful M5S Luigi Di Maio a subliniat în mod regulat că aceste economii ar putea fi reinvestite în şcoli, spitale şi ajutoare acordate persoanelor vulnerabile.

Dintre partidele de opoziţie, doar formaţiunea de dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia (reprezentată în comisia parlamentară de un singur deputat) a votat împotrivă, în timp ce deputaţii Ligii Nordului (extremă dreapta) a lui Matteo Salvini şi ai partidului de extremă dreapta Fraţii Italiei au fost absenţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...