Italia: Gianni Alemanno, fost primar al Romei, judecat pentru corupție

Italia: Gianni Alemanno, fost primar al Romei, judecat pentru corupție

Gianni Alemanno, fost primar al Romei între 2008 și 2013, a compărut miercuri în fața unui tribunal din capitala italiană, în debutul procesului în care este judecat pentru finanțare ilegală și corupție, într-un proces paralel cu cel din așa-numita 'afacere Mafia capitale', relatează AFP și DPA.

Audierea a fost amânată însă rapid pentru vineri, pentru ca instanța să decidă dacă admite constituirea în parte civilă a două asociații ale consumatorilor.

'Tribunalele există pentru a face justiție. Intenționez să mă apăr în acest proces pentru a-mi demonstra nevinovăția, chiar facă mulți m-au condamnat deja', a declarat Alemanno pentru presă, după audiere.

Procesul a fost disjuns din ancheta din jurul scandalului 'Mafia capitale', în care 46 de persoane — infractori, oameni de afaceri și politicieni — sunt inculpați din noiembrie pentru constituirea unei vaste rețele de corupție care a infiltrat municipalitatea Romei.

Șeful prezumtiv al rețelei, Massimo Carminati, un ex-militant de extremă dreapta, a fost deja condamnat pentru apartenență la o grupare infracțională în anii 1980.

Potrivit acuzării, mâna dreaptă a acestuia, Salvatore Buzzi, patronul unei cooperative care lucra pentru municipalitatea Romei, a intermediat între lumea politică și cea patronată de Carminati.

Gianni Alemanno este suspectat de primirea a 125.000 de euro de la Buzzi: 75.000 de euro pentru întâlniri electorale, 40.000 de euro pentru fundația Italia Nouă și 10.000 de euro în numerar printr-un intermediar, conform Parchetului.

Fostul primar este acuzat că, în schimb, a favorizat numirea unui apropiat al lui Buzzi într-un post în conducerea unei societăți comunale și că a deblocat plata unor sume datorate cooperativelor lui Buzzi de către o altă firmă a municipalității.

Gianni Alemanno a fost ministru al agriculturii între 2001-2006 în guvernul conservator condus de Silvio Berlusconi.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Alegerea lui Iordache este nulă? Pentru funcția de președinte al Consiliului Legislativ sunt necesa…

2 PSD, ultima crimă / Iordache va fi ales astăzi preşedintele Consiliului Legislativ. Mandatul e pe viaţă

3 Augustin Zegrean / Votul pentru șefia Consiliului Legislativ este nul

4 Primele semne ale apropierii dintre PSD și USR PLUS

5 Prăbușirea unui dobitoc / Cum a primit Prostul politicii două lovituri năucitoare înainte de parlamentare