Italia: Lider populist, criticat pentru remarci 'ofensatoare' la adresa românilor

Italia: Lider populist, criticat pentru remarci 'ofensatoare' la adresa românilor

Un membru proeminent al formațiunii populiste italiene Mișcarea 5 Stele (M5S, de opoziție) a devenit miercuri ținta criticilor, după ce a declarat că țara sa este inundată de ''infractori'' români, transmite DPA.

Ambasadorul român în Italia, George Gabriel Bologan, a subliniat într-o scrisoare publicată în cotidianul La Stampa că aceste remarci, "lăsând la o parte opiniile personale, sunt ofensatoare la adresa concetățenilor" săi.

În urmă cu două zile, vicepreședintele Camerei Deputaților din Italia, Luigi Di Maio (30 de ani), considerat candidatul partidului său la postul de premier la următoarele alegeri din Italia, s-a plâns pe Facebook că "Italia a importat din România 40% din infractorii" acesteia, postând ca argument un video cu un procuror italian care afirmă că 40% dintre mandatele de arestare pentru cetățeni români din Uniunea Europeană vizează români din Italia.

Potrivit jurnalistului Luca Sofri, proporția de 40% nu este surprinzătoare, având în vedere că aceasta este și proporția românilor care trăiesc în Italia din totalul românilor care trăiesc în alte țări ale UE. Comunitatea românilor din Italia depășește 1 milion de persoane, conform cifrelor oficiale, notează DPA.

Gianni Pittella, liderul grupului socialist din Parlamentul European și membru al Partidului Democrat, aflat la guvernare în Italia, a respins remarcile lui Di Maio, calificându-le drept "prostie", și și-a îndemnat colegul din M5S să se "întoarcă la studii".

Di Maio a revenit cu o nouă postare pe Facebook în care susține că sistemul ineficient de justiție al țării sale atrage infractori străini, încurajându-i în același timp pe antreprenorii italieni să "meargă în țări unde (legea) funcționează mai bine, cum este România".

Mișcarea 5 Stele conduce în momentul de față în sondajele de opinie cu 28,4% din intențiile de vot, iar Partidul Democrat este cotat cu 27,2% în perspectiva alegerilor prevăzute pentru începutul lui 2018, conform site-ului Termometro Politico.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /