Italia: Mozaicuri romane, descoperite în mijlocul podgoriilor din Valpolicella

Italia: Mozaicuri romane, descoperite în mijlocul podgoriilor din Valpolicella

Arheologii au descoperit mozaicuri romane perfect conservate sub rădăcinile unor plante de viţă-de-vie într-o podgorie celebră din nordul Italiei, reprezentând posibile elemente decorative care ar fi făcut parte din structura unei vile din Antichitate, căutată de oamenii de ştiinţă de aproape un secol, a anunţat joi primarul unei localităţi din zona viticolă Valpolicella, informează AFP.

Aceste somptuoase mozaicuri în culorii vii şi desene geometrice, dezgropate parţial în apropiere de comuna Negar di Valpolicella, situată în apropiere de oraşul Verona, ar putea face parte dintr-o vilă romană din secolul al III-lea, evocată de arheologi încă din anul 1922.

 "A fost impresionant să văd mozaicurile datorită calităţii lor, datorită frumoasei conservări a culorilor ", a declarat primarul local, Roberto Grison.

Locuitorii din această regiune viticolă, în care este produs vinul roşu italian Valpolicella, ştiau de mulţi ani că anumite vestigii romane se ascundeau în zonă, în baza unor prime cercetări exploratorii, vechi de un secol. Mozaicurile romane, găsite într-un loc supranumit "Villa", reprezintă însă prima descoperire majoră în acest sens.

Arheologul municipal Gianni de Zuccato afirmă că a avut impresia că a pătruns "într-o maşină a timpului" atunci când a găsit mozaicurile cu armonioase motive geometrice în nuanţe diverse - roşu, gri, alb şi maro.

Potrivit acestui arheolog, mozaicurile descoperite datează din perioada 250 e.n. - 400 e.n. şi ar putea acoperi o suprafaţă totală de 300 de metri pătraţi.

El a dezvăluit că au fost găsite şi alte elemente structurale, aparţinând probabil unor dependinţe. "Am putea avea 1.000 de metri pătraţi de clădiri ascunse sub o podgorie", a adăugat arheologul italian.

Reprezentanţii primăriei din Negar di Valpolicella doresc să promoveze cât mai mult vestigiile acestei vile romane, fiind conştienţi de faptul că acest proiect colosal va necesita fonduri importante şi o perioadă îndelungată de implementare. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Lovitură de manual! / Tanc rusesc lovit fatal chiar dacă-și activase sistemul de ascundere

2 ULTIMA ORĂ „Chiar o să-mi pun gâtul la bătaie” / Fostul șef MI6 susține că Putin va pierde puterea în foarte scurt timp

3 Dovada pierderilor imense suferite în Ucraina! Rusia scoate din depozite vechile T-62!

4 „Nu mai pot fi părtaș la această ticăloșie” / Demisie cu strigături la vârful diplomației Rusiei

5 Interesante amănunte...