Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Italia: O carte-anchetă dezvăluie presupuse abuzuri sexuale comise la Vatican

O carte-anchetă lansată joi în Italia evocă încercările nereușite ale unui tânăr de a denunța abuzurile sexuale la care era supus colegul său de cameră minor, elev al unei instituții din Cetatea Vaticanului, informează AFP.

Intitulată ''Păcatul originar'' și semnată de jurnalistul italian Gianluigi Nuzzi, cartea este o anchetă despre secretele Vaticanului, aducând în sprijinul său documente confidențiale.

Jurnalistul, achitat de justiția de la Vatican, în 2016, în procesul ''Vatileaks 2'' după ce a ''scurs'' către presă numeroase documente, și-a făcut o specialitate din a face dezvăluiri despre scandalurile în care a fost implicată Banca Vaticanului sau despre presiunile interne împotriva reformelor inițiate de papa Benedict al XVI-lea și papa Francisc.

Cartea sa vorbește și despre dispariția misterioasă, în 1983, a unei tinere femei, Emmanuela Orlandi, rezidentă a Cetății Vaticanului și fiica unui angajat din aparatul administrativ.

În această cea de-a patra carte a sa, jurnalistul tulbură din nou apele, vorbind despre legea tăcerii care persistă în cadrul bisericii și dezvăluite povestea unui seminarist care ar fi abuzat sexual un licean de 17-18 ani, în 2011-2012, în fața unui martor.

Acest martor este polonezul Kamil Tadeusz Jarzembowksi, pe atunci rezidentul unei instituții din centrul Vaticanului care găzduia copii și adolescenți din lumea întreagă, veniți să se facă preoți.

Elevii acestei instituții frecventau o școală privată din centrul Romei și cântau în cor în timpul slujbelor celebrate în bazilica Sfântul Petru.

Kamil a stat aici de la 13 până la 18 ani, până în 2014, dar spune că a fost forțat să plece înainte de a-și termina studiile după ce a încercat să tragă un semnal de alarmă referitor la cele întâmplate către autoritățile ecleziastice.

Potrivit declarației acestuia, un alt elev venea foarte des în camera sa, serile, pentru a întreține relații sexuale cu colegul său de cameră, atunci în vârstă de 17 sau 18 ani, care ''se simțea obligat să cedeze avansurilor lui''.

Profitând de încrederea pe care i-o acorda episcopul, tânărul exercita ''o formă de putere și de intimidare'' asupra celor mai tineri supunându-i la ''hărțuiri sau acte sexuale'' pe unii dintre interni, povestește Kamil în cartea lui Nuzzi.

''Nu le reproșez acestor preoți faptul că erau homosexuali'', declară polonezul care în prezent studiază istoria artei și se declară gay. ''Problema este în altă parte, iar totul este o ipocrizie imensă: în timpul zilei aceste persoane sunt homofobe, iar noaptea se dezlănțuie în discoteci gay''.

Interpelat de către AFP, biroul de presă al Vaticanului nu a precizat încă dacă a fost deschis o anchetă în acest caz.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 STENOGRAMA WikiLeaks care arată cât de nenorocit și jeg a fost și este Tăriceanu!

2 VIDEO Credeați că Securitatea a murit? Priviți cu cine vorbea Iulian Vlad pe 22 decembrie 1989! Acum a primit …

3 Realizați că noi am ajuns să mâncăm așa ceva?

4 VIDEO Voi ați văzut asta? Candidata lui Voiculescu izbucnește în râs când vrea să vorbească despre candidata P…

5 HOPA! PĂPUȘARII au mai scos din joben un candidat! Mircea Diaconu: Îmi voi anunța azi intenția de candida ca i…

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I