Italia: Participarea la referendumul privind reforma constituțională a urcat la 55%, cu patru ore înainte de închiderea urnelor

Italia: Participarea la referendumul privind reforma constituțională a urcat la 55%, cu patru ore înainte de închiderea urnelor

Participarea la referendumul privind reforma constituțională, care se desfășoară duminică în Italia, a ajuns la 55%, la ora locală 19,00 (18,00 GMT), potrivit datelor ministerului de Interne, cunoscute cu patru ore înainte de închiderea urnelor, transmite EFE.

Rata anterioară de participare, care era 20,14 %, a fost făcută publică la miezul zilei, la cinci ore după deschiderea circumscripțiilor electorale, care vor rămâne deschise până la ora locală 23,00 (22,00 GMT).

Aproximativ 47 de milioane de italieni, cărora li se adaugă alte patru milioane care trăiesc în afara granițelor și care și-au exprimat opțiunea prin poștă, sunt chemați duminică să voteze. Colegiile electorale s-au deschis la orele locale 07:00 (6:00 GMT), dar în primele ore ale dimineții prezența la vot a fost scăzută.

Afluența la vot a început să crească ușor după orele locale 09:30 (08:30 GMT). Un procent de 20,14% alegători italieni s-au prezentat la vot până la la orele locale 12:00 (11:00 GMT), potrivit datelor definitive publicate pe pagina de internet a Ministerului de Interne.

Mass media locale au făcut o comparație cu referendumul organizat la 17 aprilie pe tema prezenței platformelor petroliere în apele teritoriale și au informat că, în acel caz, până la aceeași oră votaseră doar 8% dintre italieni. De altfel, referendumul din 17 aprilie a fost invalidat, deoarece nu s-a înregistrat prezența necesară, de jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor.

În cazul referendumului din această duminică nu este necesară o participare minimă, așa încât indiferent de prezența la vot referendumul va fi validat.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

3 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

4 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...

5 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani