Italia: Renzi a boicotat şedinţa de guvern privind reforma justiţiei şi îl provoacă pe Conte să formeze o nouă coaliţie

Italia: Renzi a boicotat şedinţa de guvern privind reforma justiţiei şi îl provoacă pe Conte să formeze o nouă coaliţie

Fostul premier italian Matteo Renzi a declarat că guvernul de la Roma s-ar putea prăbuşi după ce micul său partid de centru a boicotat o reuniune de cabinet cu privire la o controversată reformă a justiţiei, prim-ministrul în funcţie Giuseppe Conte sugerând ulterior că ar fi pregătit să demisioneze, transmite vineri Reuters.

Guvernul italian a aprobat joi o reformă a termenelor de prescripţie, prin care procesele sunt abandonate dacă nu ajunge la o sentinţă definitivă într-un anumit interval de timp.

Matteo Renzi, liderul partidului Italia Viva, care se opune reformei, l-a provocat pe Giuseppe Conte să formeze o nouă coaliţie după ce premierul a lansat un apel al unitate partidelor de la guvernare.

Dacă Giuseppe Conte 'vrea să formeze o nouă coaliţie, noi nu vom opune', a afirmat Renzi joi, într-un mesaj video postat pe Facebook.

'Vă vom încuraja, dar nu vom fi niciodată cei care abandonează o idee pentru a-şi păstra postul', a adăugat el.

Partidul lui Renzi a ameninţat că va înainta o moţiune de neîncredere împotriva ministrului justiţiei, Alfonso Bonafede, un membru proeminent al Mişcării 5 Stele (M5S).

'Dacă acest lucru se va întâmpla, voi acţiona în consecinţă', a răspuns Conte, sugerând că ar putea demisiona dacă Renzi va înainta moţiunea.

Termenele de prescripţie s-au aflat în centrul unei acerbe dispute politice în ultimii ani, magistraţii invocând faptul că este aproape imposibil să se ajungă la o sentinţă definitivă pentru numeroase infracţiuni financiare în termenele stabilite.

Unul din beneficiarii importanţi ai acestei situaţii a fost ex-premierul Silvio Berlusconi, care a fost achitat în mai mult de zece procese în urma prescrierii faptelor. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”