Italia: ''Sardinele'' pregătesc un protest masiv la Roma împotriva lui Salvini

Italia: ''Sardinele'' pregătesc un protest masiv la Roma împotriva lui Salvini

''Sardinele'', o nouă mişcare civică italiană creată ca reacţie împotriva liderului opoziţiei de dreapta radicală Matteo Salvini, organizează sâmbătă în Piaţa San Giovanni din Roma un protest masiv împotriva acestuia, sperând să atragă cel puţin 100.000 de participanţi, relatează agenţiile DPA şi AFP.

Mişcarea s-a născut cu o lună în urmă la Bologna, unde o manifestaţie organizată de patru necunoscuţi a adunat în mod surprinzător circa 15.000 de persoane care au protestat împotriva a ceea ce activiştii acesteia numesc ''discursul urii şi al diviziunii''. De atunci, în mai multe oraşe ale Italiei, precum Milano, Florenţa, Napoli sau Palermo, s-au desfăşurat zeci de manifestaţii de acest fel, la care s-a cântat ''Bella Ciao'', cântecul mişcării italiene de rezistenţă.

Dacă de obicei mişcările de protest se desfăşoară împotriva politicienilor aflaţi la putere, de data aceasta avem o acţiune împotriva unui politician aflat în opoziţie. Matteo Salvini, liderul partidului Liga şi fost vicepremier şi ministru de interne în precedentul guvern pe care formaţiunea sa l-a format cu Mişcarea cinci Stele (M5S), s-a remarcat prin măsurile economice cu caracter social şi cele împotriva imigraţiei ilegale, care l-au plasat în conflict cu Bruxelles-ul, în timp ce refuzul de a permite acostarea unor nave cu migranţi ale ONG-urilor i-a creat probleme de natură penală în Italia.

Înlăturat de la putere după ce M5S s-a aliat într-un guvern ''pro-european'' cu Partidul Democrat (PD), de stânga, partidul Liga rămâne totuşi cel mai popular în Italia, iar protestul de la Bologna a fost iniţiat după ce această formaţiune a câştigat alegerile locale din provincia Umbria, cunoscută ca bastion al stângii.

''Prima manifestaţie a fost împotriva lui Salvini, apoi mişcarea a devenit o reafirmare a democraţiei: suntem antifascişti, pentru egalitate, împotriva intoleranţei, împotriva homofobiei'', declară Mattia Santori, unul dintre membrii cofondatori ai mişcării ''Sardinelor''. Acesta şi alţi doi cofondatori, Andrea Garreffa şi Roberto Morotti, au explicat vineri presei străine care sunt aşteptările lor, afirmând că doresc ''să redea politicii italiene forţa de atracţie'' pentru a o face ''cool'' din nou.

Principalul organizator al protestului programat pentru sâmbătă la Roma este Stephen Ogongo, un jurnalist în vârstă de 45 de ani originar din Kenya. El a creat pe Facebook acum două săptămâni pagina ''Sardinelor''. ''A doua zi, 10.000 de persoane doreau să facă parte. După încă o zi, 20.000'', spune acesta.

El evită să avanseze o cifră cu numărul protestatarilor care vor fi prezenţi la manifestaţia de la Roma, în opinia sa ''important fiind să vedem cât mai mulţi oameni ieşind în stradă pentru a spune că ne-am săturat de această cultură a urii''. ''Nu mai tolerăm mesajul rasist, fascist, discriminatoriu, sexist'', sintetizează el mesajul mişcării ''Sardinelor'' contra lui Salvini.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Este timpul ca Vova să se îmbolnăvească”. Dezvăluirile unui oligarh rus despre uneltirile de la Kremlin împotriva lui Putin

2 VIDEO Trupele ucrainene au spart apărarea rușilor în regiunea nord-estică Harkov

3 Se pregătește ceva? Americanii trebuie să părăsească „imediat” Rusia, cere chiar ambasada SUA de la Moscova, existând riscul să nu mai poată ieși

4 VIDEO Un nou „succes” / Rușii din filmare și-au aruncat în aer camarazii!

5 Rușii sună să se predea, înainte de a ajunge pe front. Trimiși la război fără antrenament și fără mâncare: mărturii din prima linie