Italienii cheltuiesc sume exorbitante pe jocurile de noroc (studiu)

Italienii cheltuiesc sume exorbitante pe jocurile de noroc (studiu)

Italienii cheltuiesc sume exorbitante pe jocurile de noroc, mai precis o medie de 132 de euro pe lună de persoană, potrivit unui studiu prezentat joi și preluat de AFP.

În 2016, cei 60,5 milioane de italieni au cheltuit 96,1 miliarde de euro pe jocuri de noroc, potrivit unui studiu prezentat în cadrul Senatului de asociația Avviso Pubblico, care reunește diferitele comunități teritoriale italiene (comune, provincii și regiuni).

Potrivit acestui studiu, peninsula deține recordul negativ pe plan mondial la sumele pierdute la jocurile de noroc raportate la Produsul Intern Brut.

Suma pierdută de jucători este de aproximativ 19,5 miliarde de euro, dintre care 10,5 merg la bugetul de stat, 9 milioane la societățile de administrare, iar restul este redistribuit pentru plata câștigurilor.

Cele 19,5 miliarde reprezintă aproximativ 0,85% din PIB, comparativ cu 0,78% în Statele Unite și 0,75% în Marea Britanie, chiar dacă în aceste ultime două țări cheltuielile la jocuri de noroc sunt mai mari pe cap de locuitor.

Studiul a fost realizat "la cererea numeroaselor autorități locale preocupate de problemele sociale cauzate de jocurile de noroc", a explicat Giulia Migneco, care a adunat, alături de Claudio Forleo, contribuțiile numeroșilor specialiști, sociologi, matematicieni și magistrați care au participat la realizarea raportului.

Problema este complicată deoarece "jocurile de noroc sunt o temă complexă care afectează mai multe domenii: economia, criminalitatea, sănătatea", a adăugat Forleo, evocând "mii de societăți comerciale și zeci de mii de angajați".

Potrivit cifrelor oficiale, 24.000 de italieni apelează la centre speciale pentru a-și trata dependența de jocurile de noroc, dar potrivit estimărilor neoficiale, este vorba despre sute de mii de persoane și apropiații acestora care suferă din cauza acestei dependențe.

Autoritățile italiene propun implementarea mai multor măsuri pentru a combate acest flagel: reducerea numărului de automate de jocuri, reducerea programului de acces la sălile de jocuri, reducerea numărului de jocuri puse la dispoziția clienților, instalarea unui sistem de alarmă care să anunțe jucătorul cât timp a petrecut în fața aparatelor.

Reglementările în acest domeniu sunt cu atât mai necesare, cu cât "cea mai mare parte din banii din acest sector a atras atenția organizațiilor mafiote", potrivit declarațiilor procurorului șef anti-mafia Giovanni Russo, citat de Corriere della Sera.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep face revoluție în regulamentul antidoping. Cine propune schimbarea din temelii a politicii greșite a ITIA

2 VIDEO Imagini dramatice cu gravul accident între două autocare cu peste 60 de persoane și un TIR

3 Imagini care dau de gândit cu CTP...

4 Farmacistul reținut de DIICOT ar fi lucrat la Catena / Constantin Sonea aproviziona dealerii cu Fentanil și Oxicodonă

5 „Noi avem nevoie de o femeie la cinci ani” / Surprinzătoarele dezvăluiri despre originea etnică a lui Cristi Borcea