Iulian Bădescu, condamnat definitiv la trei ani închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu de 8 milioane lei

Iulian Bădescu, condamnat definitiv la trei ani închisoare cu suspendare pentru un prejudiciu de 8 milioane lei

Fostul primar al Ploieștiului Iulian Bădescu a fost condamnat definitiv, marți, de Înalta Curte de Casație și Justiție la trei ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care este acuzat de săvârșirea unor fapte de corupție, legate printre altele și de modul în care a fost finanțată echipa de fotbal Petrolul Ploiești.

Inițial, Bădescu primise la instanța de fond o pedeapsă de trei ani cu executare, însă un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a decis marți o condamnare cu suspendare, cu un termen de încercare de șapte ani.

În plus, Bădescu a fost obligat să plătească în solidar cu Oana Cristina Iacob daune civile de 8 milioane lei către Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploiești. Bădescu va achita 75% din această sumă, iar Oana Cristina Iacob — 25%.

Bădescu a primit trei ani pentru abuz în serviciu, doi ani și șase luni pentru luare de mită, trei luni pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, el a fost achitat pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția deținută în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În același dosar, Oana Iacob, secretarul municipiului Ploiești, a primit o condamnare de trei ani închisoare cu suspendare, în timp ce Iulia Alina Alexandru, jurista Primăriei, a fost achitată.

Decizia nu a fost luată cu unanimitate de către cei cinci judecători.

Astfel, judecătoarele Mirela Sorina Popescu și Leontina Șerban au făcut opinie separată în sensul menținerii pedepsei de trei ani închisoare pentru săvârșirea de către Iulian Bădescu a infracțiunii de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția.

Alți doi judecători, Cristina Geanina Arghir și Daniel Grădinaru, au votat pentru achitarea lui Bădescu în legătură cu infracțiunea de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

De asemenea, judecătorii Mirela Sorina Popescu și Ștefan Pistol au fost de părere ca Iulian Bădescu să rămână cu pedeapsa de trei ani închisoare cu executare.

Potrivit DNA, în cursul anului 2013, în calitate de primar al Ploieștiului și ordonator principal de credite, Bădescu a semnat un contract de cooperare încheiat între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploiești, iar ulterior a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operațiuni controlului de legalitate, regularitate și încadrare în creditele bugetare, și a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (în trei tranșe) către asociație, deși cunoștea că nu este legală.

Procurorii susțineau că, prin faptele sale, Iulian Bădescu și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu și a încălcat dispozițiile legii privind controlul intern și controlul financiar preventiv și pe cele din legea privind finanțele publice locale, bugetul local fiind prejudiciat cu suma de 8 milioane de lei, iar Asociația 'Lupii Galbeni 2012' obținând un folos necuvenit având aceeași valoare.

Totodată, Bădescu este acuzat că i-a pretins unui reprezentant al acelei asociații, în schimbul derulării contractului de asociere și a regulamentului de aplicare a contractului, precum și a efectuării plăților, suma de 300.000 euro reprezentând un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau a fi acordate de primărie jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploiești, ale cărei interese erau reprezentate de Asociația Comunitară, precum și foloase necuvenite constând în contravaloarea transportului și a cazării, în perioadele ianuarie — februarie 2013, respectiv ianuarie — februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde Bădescu a însoțit echipa în cantonament.

Reprezentantul în cauză a fost chiar finanțatorul Petrolului Ploiești, Daniel Capră, care este și denunțător în dosar.

De asemenea, procurorii susțin că secretarul Primăriei Ploiești, Oana Iacob, și-a îndeplinit defectuos atribuțiile de serviciu prin faptul că a avizat pentru legalitate hotărârile Consiliului Local Ploiești prin care s-au aprobat încheierea contractului de cooperare între municipiul Ploiești și Asociația Comunitară 'Lupii Galbeni 2012' Ploiești și Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotărâri adoptate cu încălcarea dispozițiilor legale.

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploiești, spre aprobare, contractul și regulamentul de aplicare au fost semnate de inculpata Iulia Alina Alexandru, la acea dată director executiv la Direcția administrație publică, juridic — contencios, achiziții publice, contracte din cadrul Primăriei municipiului Ploiești, deși nu erau îndeplinite condițiile prevăzute de lege.

Ulterior, aceasta a semnat și documentele propriu-zise, contribuind, astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentând suma plătită de municipiul Ploiești Asociației Comunitare, precum și la obținerea de către aceasta din urmă a unui folos necuvenit în același cuantum.

Iulian Bădescu este acuzat în acest dosar și de comiterea unor fapte penale comise în mandatul de senator pe care l-a deținut în perioada 2008 — 2012.

Potrivit DNA, în perioada 2012 — 2013, Bădescu, în calitate de parlamentar și ulterior primar al Ploieștiului, a desfășurat în mod repetat, în numele unor societăți comerciale pe care le controla în fapt, activități cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcții deținute succesiv.

''Concret, inculpatul a încheiat contracte de servicii publicitare, a achiziționat prin intermediul unui executor judecătoresc două imobile situate în municipiul Ploiești și a achiziționat în mod direct produse alimentare și de propagandă destinate distribuirii către alegători, în scop electoral, în campania din primăvara — vara anului 2012 pentru alegerile locale în Ploiești. Cu prilejul aceleiași campanii, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de persoană cu funcții de conducere în cadrul unei formațiuni politice, filiala Prahova (PSD — n.r.), a pretins și primit de la un om de afaceri următoarele: suma de 20.000 lei, bunuri constând în carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse și servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii către alegători'', arată DNA.

În schimbul acestor bunuri și servicii, Bădescu i-a promis omului de afaceri că, după câștigarea portofoliului de primar, va încredința societății comerciale administrate de acesta din urmă lucrări de construcții pe raza municipiului Ploiești, finanțate din bugetul primăriei, lucru care, în fapt, s-a și realizat.

În același context și în același scop, Iulian Bădescu a pretins de la alt om de afaceri să-i confecționeze 10.000 de tocătoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucăți în valoare de 7.432,56 lei.

De asemenea, de la același om de afaceri, în cursul anul 2013, inculpatul, în calitate de primar al municipiului Ploiești, a pretins și a primit foloase materiale necuvenite în valoare de aproximativ 20.000 lei, constând în lucrări de tâmplărie efectuate la locuința deținută de acesta din urmă în municipiul Ploiești, în schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de execuție lucrări finanțate de la bugetul primăriei.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…