Jack Teixeira, pus sub acuzare. Când a început să posteze documente clasificate ale Pentagonului

Jack Teixeira, pus sub acuzare. Când a început să posteze documente clasificate ale Pentagonului

Jack Teixeira, angajat al Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts, suspectat că a divulgat informații militare clasificate, a fost acuzat vineri de guvernul federal pentru păstrare și transmitere de informații privind apărarea națională și de sustragere neautorizată de documente clasificate.

Jack Teixeira era specialist de informații la baza de la Cape Cod FOTO EPA-EFE

Teixeira, în vârstă de 21 de ani, a compărut la scurt timp după ora 10.00, ora Europei de Est, în fața judecătorului David Hennessy de la un tribunal districtual din Boston.

Cele două acuzații penale care i se aduc sunt pasibile de o pedeapsă maximă de 15 ani de închisoare. Teixeira este reținut în așteptarea unei audieri care va avea loc miercuri. Guvernul solicită continuarea detenției.

Teixeira a ascultat acuzațiile încătușat.

Hennessy l-a întrebat pe Teixeira dacă a înțeles că are dreptul de a nu spune nimic, iar acesta a răspuns afirmativ.

La finalul procedurii, tatăl lui Teixeira a strigat: "Te iubesc, Jack!". - la care suspectul a răspuns: "Și eu te iubesc, tată".

Teixeira a fost arestat joi după-amiază la reședința familiei din Dighton, Massachusetts, în urma unei anchete rapide legate de scurgeri de informații militare distribuite inițial într-un grup de chat. Presa americană a dezvăluit cel puțin 50 de documente, dar numărul acestora ar putea fi mult mai mare.

Când a început să posteze documentele

Jack Teixeira ar fi început să posteze online documente clasificate în jurul lunii decembrie 2022, potrivit unei declarații depuse de anchetatori.

Suspectul este considerat a fi șeful unui grup pe Discord cu invitație exclusivă numit „Thug Shaker Central”, unde au apărut inițial documentele, au declarat mai mulți oficiali americani pentru CNN

Tânărul în vârstă de 21 de ani deținea o autorizație Top Secret în baza postului său de specialist de informații al Gărzii Naționale Aeriene din 2021, potrivit documentului judiciar. Cel puțin unul dintre documentele partajate online i-a fost accesibil în virtutea angajării sale ca membru al gărzii, se arată în declarația sub jurământ.

De asemenea, el "a menținut un acces compartimentat sensibil (SCI) la alte programe foarte clasificate", se arată în declarația sub jurământ.

Multe dintre documentele scurse legate de cazul lui Teixeira, care au fost postate pe serverul online Discord, erau marcate ca fiind Top Secret, potrivit oficialilor americani.

Cu o săptămână înainte de arestarea sa, Teixeira "a folosit computerul guvernamental pentru a căuta în rapoartele clasificate ale serviciilor de informații cuvântul 'scurgere'", potrivit unei declarații sub jurământ.

Această căutare i-a făcut pe anchetatori să bănuiască că Teixeira se interesa de evaluarea comunității de informații cu privire la persoana care a divulgat online documentele clasificate.

Cunoscut sub pseudonimul „OG”, argou pentru Original Gangster, sau un tradiţionalist de şcoală veche, Jack Teixeira , în vârstă de 21 de ani, a dezvăluit secrete despre pregătirile Ucrainei pentru o contraofensivă de primăvară, spionajul SUA asupra aliaților precum Ucraina, Coreea de Sud și Israel și tensiunile dintre Washington și capitalele aliate, cu privire la înarmarea Kievului.

Totodată, el le-a cerut celorlalți membri ai grupului să nu difuzeze documentele, afirmând nu are intenţia de a fi avertizor de integritate, indică Washington Post, citând una dintre sursele sale.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”