Jandarmii și deținuții vor contribui la deszăpezirea trotuarelor în Capitală

Jandarmii și deținuții vor contribui la deszăpezirea trotuarelor în Capitală

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunțat, luni dimineața, că jandarmii și deținuții vor contribui la deszăpezirea arterelor secundare și a trotuarelor.

Edilul șef a precizat și că reprezentanții poliției vor împărți somații agenților economici și asociațiilor de proprietari care nu curăță trotuarele din proximitate.

"În ceea ce privește mult discutatele deszăpeziri de pe străduțele secundare și de pe trotuare, am luat legătura cu doamna ministru de Interne, cu domnul ministru al Justiției, cu domnul director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor din România, care ne vor sprijini cu deținuți și jandarmi pentru a reuși să deszăpezim toate trotuarele și toate străduțele secundare, într-un procent mult mai mare decât s-a făcut până acum, și anume circa 40% — considerabil mai mult față de anii trecuți. Cred că ajutorul este bine-venit din partea Administrației Penitenciarelor și a Ministerului de Interne, mulțumesc foarte mult Guvernului pentru acest sprijin, dar vreau să vă spun că aceasta este o măsură pe care am luat-o în criză. De la anul, vom discuta foarte clar cu operatorii de salubritate și trebuie să își asume și ei că sunt mai multe exigențe și trebuie să fie degajată și zona a doua de prioritate", a precizat Firea, la ședința comandamentului de iarnă.

Primarul general a subliniat că persoanele care se află în detenție vor efectua această activitate doar pe bază de voluntariat. Ea a reamintit că agenții economici și asociațiile de proprietari au obligații în ce privește deszăpezirea trotuarelor.

"Începând de astăzi, Poliția Locală a Municipiului București și polițiile de sector vor împărți somații. Somații care în câteva ore se vor transforma în amenzi, care pot să ajungă până la 500 de lei. Municipalitatea, prin operatorii de salubritate și cu ajutorul persoanelor care sunt în detenție și al jandarmilor, va degaja doar străzile laterale și trotuarele care nu aparțin agenților economici sau asociațiilor de proprietari. Ceilalți trebuie să respecte legea, și dacă nu am înțeles acest lucru, cu prietenie și respect, le aduc aminte că au și ei obligațiile lor", a mai spus Firea, mulțumindu-le bucureștenilor care au ieșit de bună voie pentru a face curățenie în fața caselor și a blocurilor.

Pe de altă parte, Gabriela Firea le-a atras atenția operatorilor de salubritate asupra faptului că exigențele cetățenilor cresc față de anii trecuți, când deszăpezirea nu se realiza în mod eficient "nici măcar în zona centrală".

La rândul său, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, a apreciat că a existat o diferență foarte mare între modul în care Romprest și-a desfășurat activitatea în Sectorul 1 și Sectorul 5. El a adăugat că a existat o "diferență semnificativă" între modul în care s-a acționat și ceea ce s-a raportat, atât din punct de vedere al numărului de utilaje, cât și al străzilor pe care s-a intervenit.

"Vă vorbește un om care de joi noaptea a dormit cinci ore și a fost nevoie să stau tot timpul pe teren, pentru că sunt nemulțumit de modul în care s-a acționat. (...) A trebuit să suplimentăm cu utilaje de la sector, cu oameni, a trebuit să facem eforturi ca să avem o deszăpezire la un nivel acceptabil. (...) Este clar că, atunci când s-a încheiat contractul cu Romprest la Primăria Generală, a fost un contract superficial, care a fost urmărit superficial și a fost pus în practică superficial. Este absolut necesar să ne putem face deszăpezirea și salubrizarea în așa fel încât să asigurăm locuitorilor Sectorului 5 o activitate în sfera de servicii de calitate", a spus edilul de sector.

AGERPRES/(A — autor: Irinela Vișan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren