Japonia: Împăratul Akihito a evocat, cu câteva luni înainte de a abdica, lunga sa domnie a păcii

Japonia: Împăratul Akihito a evocat, cu câteva luni înainte de a abdica, lunga sa domnie a păcii

Împăratul Japoniei, Akihito, cu câteva luni înainte de a abdica, a afirmat că se simte ''profund împăcat'' de faptul că lunga sa domnie a fost una a păcii, evocând cu emoţie toate vieţile pierdute în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, relatează duminică AFP.

Într-un discurs înregistrat mai înainte, pentru a marca împlinirea a 85 de ani de viaţă, suveranul le-a adus de asemenea un omagiu poporului japonez şi Împărătesei Michiko, prima femeie din popor devenită membru al familiei regale în urmă cu 60 de ani.

Cu o voce tremurândă, Akihito a evocat urmările celui de-Al Doilea Război Mondial şi a vorbit despre ''numărul incalculabil'' de vieţi omeneşti pierdute în conflictul purtat în numele tatălui său, Hirohito, mort în 1989. El a subliniat de asemenea importanţa învăţării istoriei ''cu exactitate'' de către tineret.

''Cred că este important să nu se uite că un număr incalculabil de vieţi omeneşti s-a pierdut în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, că pacea şi prosperitatea Japoniei de după război au fost edificate datorită unor numeroase sacrificii şi eforturi neobosite ale poporului japonez, şi să se transmită această istorie cu exactitate generaţiilor născute după război'', a declarat suveranul nipon.

''Mă simt profund împăcat ştiind că 'Era Heisei' (era imperială actuală) se încheie fără război în Japonia'', a mai spus Împăratul Akihito, născut pe 23 decembrie 1933.

De-a lungul domniei sale, Akihito a adresat neîncetat mesaje pacifiste, exprimându-şi remuşcarea pentru consecinţele expansionismului Japoniei din prima parte a domniei tatălui său.

Împăratul Akihito va părăsi Tronul la sfârşitul lui aprilie anul viitor, în baza unei legi excepţionale. Aceasta va fi prima abdicare imperială din ţară din ultimele peste două secole. Fiul său cel mare, Prinţul Naruhito, îi va succeda la Tronul Crizantemei pe 1 mai 2019.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro