Japonia începe deversarea apelor contaminate de la Fukushima. Cantitatea poate umple 500 de piscine olimpice

Japonia începe deversarea apelor contaminate de la Fukushima. Cantitatea poate umple 500 de piscine olimpice

Japonia urmează să înceapă , joi, 24 august, eliberarea apelor uzate provenite de la centrală nucleară Fukushima Daiichi, sfidând opoziția comunităților de pescuit, a Chinei și a unor oameni de știință.

Centrala nucleară de la Fukushima FOTO Shutterstock

Prim-ministrul, Fumio Kishida, a declarat marți că i-a cerut operatorului centralei, Tokyo Electric Power (Tepco), „să se pregătească rapid pentru evacuarea apei”, în conformitate cu planurile aprobate de autoritățile de reglementare nucleară, adăugând că eliberarea va începe joi, „dacă condițiile meteo și Oceanul permit”.

Kishida a spus că eliminarea a peste 1 milion de tone de apă stocată la fața locului a fost o parte esențială a procesului lung și complex de dezafectare a centralei.

Planul a stârnit controverse, deoarece apa conține tritiu, o substanță radioactivă care nu poate fi îndepărtată prin tehnologia de filtrare a apei, relatează The Guardian .

Hong Kong, o piață importantă pentru exporturile japoneze de fructe de mare, a amenințat cu restricții. Liderul John Lee a declarat marți că s-a opus ferm planului de eliberare a apei, adăugând că a dat instrucțiuni guvernului să „activeze imediat” controalele importurilor pentru fructele de mare japoneze.

Au interzis importurile de fructe de mare

Coreea de Sud și China au interzis importurile de fructe de mare din unele zone ale Japoniei, după dezastrul din martie 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. China se opune ferm opusă, acuzând Japonia că tratează oceanul ca pe un „canal”.

Guvernul sud-coreean a renunțat recent la obiecții, dar partidele de opoziție și mulți sud-coreeni sunt îngrijorați de impactul pe care îl va avea această operațiune asupra siguranței alimentelor.

Decizia vine la câteva săptămâni după ce organismul de supraveghere nuclear al ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA), a aprobat eliberarea apelor uzate, spunând că impactul radiologic asupra oamenilor și asupra mediului ar fi „neglijabil”.

Unii experți subliniază că centralele nucleare din întreaga lume folosesc un proces similar pentru a elimina apele uzate care conțin concentrații scăzute de tritiu și alți radionuclizi.

Tritiul a fost eliberat [de centralele nucleare] de zeci de ani, fără efecte evidente asupra mediului sau asupra sănătății”, a spus Tony Hooker, expert nuclear de la Universitatea din Adelaide.

Cantitate imensă de material radioactiv

Cu toate acestea, Greenpeace a descris procesul de filtrare ca fiind viciat și a avertizat că o cantitate „imensă” de material radioactiv va fi dispersată în mare în următoarele decenii.

Shaun Burnie, specialist senior în domeniul nuclear la Greenpeace Asia de Est, a declarat că guvernul Japoniei „a optat pentru o soluție falsă – decenii de poluare radioactivă deliberată a mediului marin – într-o perioadă în care oceanele lumii se confruntă deja cu stres și presiuni imense.

Acesta este un scandal care încalcă drepturile omului și ale comunităților din Fukushima și ale altor prefecturi învecinate și ale regiunii mai extinse Asia-Pacific.

Guvernul și Tepco se confruntă, de asemenea, cu opoziția pescarilor locali, care spun că pomparea apei în Oceanul Pacific le va distruge industria.

„Nu este ceva ce putem amâna"

Într-o întâlnire de luni cu Masanobu Sakamoto, șeful Federației Naționale a Asociațiilor Cooperative de Pescuit, Kishida a încercat să liniștească comunitățile de pescari, spunând că deversarea este sigură.

Înainte de întâlnire, Sakamoto a spus că opoziția grupului său față de plan „nu s-a schimbat deloc”. El a spus că au înțeles că eliberarea de apă ar putea fi sigură din punct de vedere științific, dar totuși se temeau.

Aceste îndoieli au avut ecou într-un sondaj publicat săptămâna aceasta de ziarul Asahi Shimbun în care 75% dintre respondenți au declarat că guvernul nu a făcut suficient pentru a preveni deteriorarea fructelor de mare japoneze.

Kishida a recunoscut aceste preocupări, dar a insistat că eliberarea apei „nu este ceva ce putem amâna, dacă vrem să dezafectăm centrala nucleară de la Fukushima și să revigorăm zona”.

Promit că ne vom asuma întreaga responsabilitate de a ne asigura că industria pescuitului își poate continua activitatea, chiar dacă asta va dura decenii”, a spus el reporterilor luni.

Guvernul a înființat fonduri în valoare de 30 de miliarde de yeni (206 de milioane de dolari) pentru a compensa pescarii locali care ar putea suferi daune și 50 de miliarde de yeni pentru a elimina orice impact negativ asupra afacerii lor, potrivit agenției de presă Kyodo.

Evacuarea va dura între 30 şi 40 de ani

Apele uzate, care includ apa de ploaie și apele subterane, devin contaminate atunci când sunt folosite pentru a răci barele de combustibil care s-au topit după ce centrala a fost lovită de un cutremur puternic şi un tsunami în martie 2011. Se estimează că evacuarea apei va dura între 30 şi 40 de ani.

Aproximativ 1,3 milioane de tone de apă tratată – suficientă pentru a umple 500 de piscine olimpice – sunt păstrate în peste 1.000 de rezervoare de oțel în zona centralei, dar Tepco a avertizat că spațiul de depozitare se epuizează.

Sistemul avansat de procesare a lichidelor Tepco elimină majoritatea elementelor radioactive, cu excepția tritiului, un izotop al hidrogenului care este greu de separat de apă.

Apa va fi diluată cu apă de mare, conform standardelor de siguranță japoneze, înainte de a fi pompată în ocean, printr-un tunel subacvatic la 1 km de coastă.

Tomoaki Kobayakawa, președintele Tepco, a declarat că firma „își va dedica toate resursele pentru a asigura siguranța și calitatea funcționării instalației, obținând rapid rezultate de monitorizare și diseminând acele informații într-un mod precis și ușor de înțeles”.

Apa va fi eliberată cu un debit maxim de 500.000 de litri pe zi. Un oficial japonez a declarat că primele rezultate ale testelor asupra apei de mare ar putea fi disponibile la începutul lunii viitoare. De asemenea, Japonia va testa peștii din apele din apropierea fabricii și va face rezultatele disponibile pe site-ul ministerului Agriculturii.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?