Japonia: Patru companii au folosit ''ucenici'' străini pentru activităţi de decontaminare la centrala nucleară de la Fukushima

Patru companii au folosit străini, veniţi în Japonia în cadrul unui program de ucenicie, la activităţi de decontaminare în regiunea centralei nucleare de la Fukushima după catastrofa din 2011, a anunţat vineri guvernul nipon, relatează AFP.

Ministerul Justiţiei a efectuat o anchetă în rândul a 182 de companii de construcţii după descoperirea în martie a cazului a trei vietnamezi care urmau să efectueze activităţi de decontaminare, a declarat un purtător de cuvânt, confirmând unele informaţii apărute în presă.

"Ei trebuiau să manipuleze maşini de construcţie, dar erau de fapt folosiţi la lucrări de curăţare ce constau de exemplu în degajarea terenului" cu mâinile, a precizat el.

Ministerul a subliniat atunci că o astfel de muncă nu poate fi potrivită pentru formarea imigranţilor care ajung în arhipelag printr-un sistem lansat în 1993.

Aceste dezvăluiri vor relansa foarte probabil criticile privind acest program controversat, acuzat că oferă un cadru pentru exploatarea forţei de muncă ieftine.

Dintre cele patru companii implicate, una a primit interdicţia de a angaja noi ucenici pentru o perioadă de cinci ani. Numărul total al lucrătorilor afectaţi de această problemă nu a fost încă stabilit.

După cutremurul devastator din 11 martie 2011, în largul coastei de nord-est a Japoniei, un tsunami gigantic a devastat centrala Fukushima Daiichi, provocând cel mai grav accident nuclear după cel de la Cernobîl din 1986.

Până la sfârşitul lunii septembrie, vor fi inspectate alte 820 de companii.

Japonia avea aproximativ 250.000 de ucenici la sfârşitul anului 2017. Cu toate acestea, tot mai mulţi şi-au părăsit angajatorii brusc (7.089 anul trecut, faţă de 2.005 în 2012), potrivit anchetei ministerului. Mulţi au justificat plecarea acestora prin remuneraţia redusă.

Această anchetă are loc într-un moment în care guvernul japonez a decis să încurajeze primirea de lucrători străini, cu scopul de a compensa parţial lipsa forţei de muncă cauzate de îmbătrânirea populaţiei şi rata scăzută a natalităţii cu care se confruntă Japonia.

Potrivit statisticilor oficiale, arhipelagul avea 1,28 milioane de lucrători străini în 2017, la o populaţie de 128 milioane de locuitori. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Citiți și voi ce măcel pun la cale Firea și Cercel!

2 ULTIMA ORĂ / Documentul care-l înfundă pe Arafat / Sursă: Procurorii DNA trebuie să facă un singur lucru

3 Amănunte / Fotografia a fost făcută luni în biroul premierului / Surse spun că autorul ar fi Ionel Dancă, șeful Ca…

4 Așa o fi? Șeful Cancelariei premierului prins într-o afacere patronată de controversatul șef de la Resurse Min…

5 BREAKING / Președintele interimar al Senatului, pesedistul Cazanciuc, cere CCR să îl scape pe Tăriceanu de cel m…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade