Japonia: Premierul Shinzo Abe ar intenţiona să demisioneze din motive de sănătate (media)

Japonia: Premierul Shinzo Abe ar intenţiona să demisioneze din motive de sănătate (media)

Premierul japonez Shinzo Abe, în vârstă de 65 de ani, ar urma să îşi anunţe vineri intenţia de a demisiona din cauza unor probleme de sănătate, relatează media nipone, fără a cita vreo sursă, potrivit AFP şi Reuters.

Conform postului public de televiziune NHK, şeful guvernului, afectat de o veche boală cronică intestinală, şi-a exprimat "intenţia de a demisiona pentru a evita să perturbe scena politică naţională".

Abe ocupă neîntrerupt postul de premier de la sfârşitul lui 2012, un record de longevitate pentru un şef de guvern japonez.

Demisia sa ar bulversa viaţa politică japoneză, în contextul în care el nu are un succesor clar. În ultimele zile, purtătorul de cuvânt al guvernului, Yoshihide Suga, a încercat să respingă speculaţiile privind o plecare precipitată.

Yoshihide Suga, un fidel al premierului, a reiterat vineri dimineaţă că se aşteaptă ca, dimpotrivă, Abe să îşi anunţe intenţia "de a lucra intens", având în acelaşi timp grijă de el, şi a reafirmat că nu a văzut semne de alterare a sănătăţii sale în timpul întâlnirilor zilnice cu el.

Observatorii se aşteaptă de asemenea ca Abe să rămână în post până la sfârşitul celui de-al treilea şi ultim mandat de preşedinte al Partidului Liberal-Democrat (PLD), prevăzut în septembrie 2021.

Abe a fost nevoit deja să părăsească puterea un an, în 2007, în special din cauza unei boli cronice inflamatorii a intestinului, rectocolită hemoragică sau colită ulcerativă.

El a spus apoi că s-a vindecat de această boală, însă speculaţiile privind starea sa de sănătate şi capacitatea sa de a guverna au fost relansate în ultimele săptămâni, în special după două vizite inopinate la spital în opt zile. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Când vom circula pe Autostrada Transilvania? Problemele de mobilizare ale UMB dau estimările peste cap

3 VIDEO Multe națiuni occidentale ar trebui să ia în serios această declarație...

4 Potrivit manualului, dacă Rusia ar fi respectat propria doctrină militară, ar fi cucerit Ucraina în prima etapă a invaziei

5 Rusia, oameni buni...