Japonia protestează faţă de abandonarea de către Rusia a tratativelor bilaterale de pace

Japonia protestează faţă de abandonarea de către Rusia a tratativelor bilaterale de pace

Japonia a protestat marţi "ferm" faţă de decizia Rusiei de a abandona negocierile pentru un tratat de pace între cele două ţări din cauza, potrivit Moscovei, "poziţiei inamicale" a autorităţilor de Tokio privind conflictul din Ucraina, transmite AFP.

"Această situaţie este (de fapt) rezultatul agresiunii ruse în Ucraina", a declarat premierul japonez, Fumio Kishida, în parlamentul de la Tokyo.

"Tentativa (rusă) de a muta această problemă asupra relaţiilor dintre Japonia şi Rusia este extrem de nejustificată şi absolut inacceptabilă", a adăugat el.

Japonia "protestează ferm", a adăugat prim-ministrul nipon, condamnând încă o dată Rusia pentru acţiunile sale în Ucraina care "schimbă statu-quo-ul prin forţă, în mod unilateral".

Japonia s-a alăturat ţărilor occidentale în ultimele săptămâni impunând grele sancţiuni economice Moscovei pentru ofensiva sa din Ucraina, lansată la 24 februarie.

Japonia şi Rusia întreţin relaţii complexe de mai multe decenii. Cele două ţări nu au semnat niciun tratat de pace după Al Doilea Război Mondial din cauza unei dispute asupra a patru insule mici din Arhipelagul Kurile.

Rusia a anunţat brusc luni că abandonează negocierile de pace cu Japonia, considerând că "este imposibil să se discute despre semnarea unui document fundamental asupra relaţiilor bilaterale cu un stat care ocupă o poziţie deschis inamicală şi caută să dăuneze intereselor" Moscovei.

Ţara a anunţat, de asemenea, că pune capăt scutirii de viză care le permite japonezilor să călătorească pe insulele în litigiu şi că se retrage din negocierile privind activitatea economică comună dintre cele două ţări acolo.

Insulele vulcanice în cauză, situate între Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific, sunt numite Kurile de Sud de către Rusia şi Teritoriile de Nord de către Japonia. Au fost cucerite de armata sovietică în 1945 şi de atunci nu au mai fost restituite Japoniei.

Tokyo consideră cele patru insule în dispută, cu o populaţie de 20.000 de locuitori, drept "parte integrantă a teritoriului Japoniei". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...