Japonia: Un ministru și zeci de parlamentari în vizită la controversatul sanctuar Yasukuni

Japonia: Un ministru și zeci de parlamentari în vizită la controversatul sanctuar Yasukuni

Un ministru și mai mult de 90 de parlamentari japonezi din diferite partide au efectuat vineri dimineață o vizită la controversatul sanctuar Yasukuni din Tokyo - unde sunt omagiați cei aproximativ 2,5 milioane de soldați căzuți pentru Japonia, printre care și criminali de război - riscând să provoace furia vecinilor asiatici, pentru care acest lăcaș de cult reprezintă un simbol al militarismului japonez din trecut, relatează AFP.

Această vizită face parte dintr-un ritual al festivalului de primăvară Yasukuni, un lăcaș de cult shintoist plin de verdeață, situat în centrul capitalei nipone.

Trecerea, în secret, în registrele de la Yasukuni, în anii 1970, a numelor a 14 criminali de război, care au fost condamnați de Aliați la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a făcut din acest sanctuar un loc controversat pentru China și Coreea de Sud, pentru care acesta simbolizează imperialismul japonez din prima jumătate a secolului XX.

Premierul Shinzo Abe s-a abținut să se deplaseze personal la Yasukuni, așa cum a făcut-o în ultimii ani, după ce a scandalizat țările vecine prin pelerinajul său în 2013 la acest templu, pentru a marca primul an al noului său mandat de prim-ministru.

Chiar și Washingtonul, principalul aliat al Tokyo, i-a reproșat atunci acest gest, exprimându-și 'dezamăgirea'.

Fiecare pelerinaj al parlamentarilor sau miniștrilor japonezi stârnesc indignarea Chinei și a Coreii de Sud care consideră că Japonia nu a exprimat regrete suficiente și sincere pentru crimele comise de soldații săi în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Irina Giurgiu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale