Japonia va cumpăra o insulă pentru antrenamentele militarilor americani

Japonia va cumpăra o insulă pentru antrenamentele militarilor americani

Japonia a anunţat luni că va cumpăra o insulă nelocuită în larg, în partea de sud-vest, la preţul de 132 de milioane de euro, pentru a instala un centru de antrenament pentru armata americană, relatează AFP.

Tokio şi Washington au căzut de acord în 2011 pentru a muta acest centru de formare de piloţi pentru avioane de vânătoare americane în insula Mageshima, situată la circa 30 de kilometri de marea insulă sudică Kyushu.

Vineri a fost încheiat un acord pentru achiziţionarea insulei Mageshima, "după discuţii între Ministerul Apărării şi dezvoltatorul imobiliar care deţine cea mai mare parte din insulă", a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Yoshihide Suga.

Operaţiunile de antrenament aerian american se desfăşoară în prezent pe insula Iwo Jima, la circa 1.200 km sud de Tokio.

Washingtonul a cerut mutarea, invocând că Iwo Jima, locul unde s-a desfăşurat o luptă-cheie în Al Doilea Război Mondial, este prea departe de baza militară americană de la Iwakuni (vest) unde sunt staţionate avioanele de vânătoare.

Suga a precizat că centrul de antrenament pentru aterizare va fi construit "la o dată viitoare", adăugând că nu poate oferi detalii suplimentare din cauză că achiziţia nu este finalizată.

Trupele japoneze sunt limitate la funcţii de apărare, în virtutea Constituţiei pacifiste a acestei ţări care depinde astfel în mare parte de SUA pentru a-şi garanta securitatea.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale