Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda presiunilor Bruxellesului

Jaroslaw Kaczynski: Polonia nu va ceda presiunilor Bruxellesului

Polonia nu va ceda la presiunile Uniunii Europene şi îşi va menţine reformele controversate din sistemul său judiciar, a declarat luni liderul partidului naţionalist aflat la putere, Jaroslaw Kaczynski, potrivit AFP.

Aceste reforme, criticate de Bruxelles, dar şi de organizaţii de apărare a drepturilor omului, sunt "cruciale" pentru eliminarea corupţiei şi pentru a pune capăt perioadei comuniste, a pledat Kaczynski, liderul partidul conservator Lege şi Justiţie (PiS) într-un interviu pentru săptămânalul pro-guvernamental Sieci.

Guvernul polonez este vizat de o procedură inedită declanşată de executivul european pentru o serie de reforme judiciare care, conform Bruxellesului, ameninţă în mod ''sistematic'' statul de drept în Polonia, dând controlul guvernului asupra justiţiei.

Declaraţiile lui Kaczynski, care a afirmat că Polonia "nu va fi frântă" de procedurile Bruxellesului, vin la mai puţin de o săptămână după intrarea în vigoare a cele mai recente reforme, care scade vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani.

Această reformă afectează 27 de magistraţi ai Curţii Supreme, adică mai mult de o treime din judecătorii săi. Preşedinta celei mai înalte instanţe, Malgorzata Gersdorf, ea însăşi în vârstă de 65 de ani, a spus despre această măsură că este o veritabilă 'epurare' şi refuză să-şi părăsească funcţia, invocând dreptul constituţional de a rămâne în post până la termenul prevăzut de mandatul său de şase ani, în 2020.

Constituţia poloneză "nu reglează circumstanţele în virtutea cărora mandatul unui preşedinte al Curţii Supreme poate fi întrerupt", a contraargumentat Kaczynski. "Este un mandat de şase ani, însă dacă o persoană iese la pensie în această perioadă, ea nu poate fi în acelaşi timp pensionar şi judecător", a adăugat el. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante