Jay A. Burgess, decorat la ambasada României la Washington cu Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Ofițer

Jay A. Burgess, fost director al Biroului State Europene din cadrul Departamentului Comerțului al SUA, a fost decorat cu Ordinul Național 'Steaua României' în grad de Ofițer, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția îndelungată avută la promovarea relațiilor economice dintre România și Statele Unite ale Americii, într-o ceremonie organizată la Ambasada României la Washington, potrivit unui comunicat de presă dat vineri publicității.

Ceremonia a fost oficiată joi de către ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.

La eveniment au participat reprezentanți ai Departamentului Comerțului al SUA, în frunte cu adjunctul secretarului Comerțului, Bruce Andrews, foștii ambasadori ai SUA Alfred Moses și Mark Gitenstein, reprezentanți ai Departamentului de Stat, ministrul român al Finanțelor, Anca Dragu, viceguvernatorii Băncii Naționale a României, Bogdan Olteanu și Liviu Voinea, precum și reprezentanți ai Guvernului României, ai Băncii Mondiale, ai Fondului Monetar Internațional și ai mediului de afaceri româno-american.

De asemenea, la eveniment a fost prezentă și o delegație reprezentând Ministerul Finanțelor al Republicii Moldova, condusă de ministrul Finanțelor, Octavian Armașu.

Cu ocazia ceremoniei, ambasadorul George Cristian Maior a arătat că 'România și Statele Unite ale Americii au astăzi o relație excepțional de apropiată, împărtășind oportunități fără precedent de extindere a relațiilor comerciale". "Consolidarea unei agende robuste pe dimensiunea comercială și de investiții reprezintă o prioritate a mandatului meu pe care o voi urmări în mod consecvent', a spus Maior, citat în comunicatul ambasadei României la Washington, remis vineri AGERPRES.

Ambasadorul României a apreciat că, în cei peste 40 de ani petrecuți în Departamentul Comerțului și dedicați implementării politicilor comerciale ale SUA în Europa Centrală și de Est, Jay A. Burgess a susținut cu pasiune consolidarea legăturilor economice dintre România și SUA, aducându-și astfel o contribuție unică și durabilă la dezvoltarea unui parteneriat economic solid între cele două țări.

La rândul său, adjunctul secretarului Comerțului, Bruce Andrews, a declarat că decorarea lui Jay A. Burgess este "o reflectare deosebită nu numai a prieteniei româno-americane, ci arată cât de departe a ajuns relația dintre țările noastre într-o perioadă importantă pentru istoria României, legătura puternică pe care o avem de un număr de ani, precum și perspectiva excelentă a relațiilor bilaterale".

Jay A. Burgess a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru onoarea de a fi decorat, iar ambasadorului George Cristian Maior pentru nominalizare. "În urmă cu aproape 47 de ani aterizam pe aeroportul Băneasa în calitate de bursier Fulbright la Facultatea de Drept din cadrul Universității București. Așa a început o călătorie îndelungată care a devenit o carieră și o experiență de viață lucrând la consolidarea relațiilor româno-americane. Pentru mine, prietenia caldă și ospitalitatea generoasă a românilor au fost constante'', a spus acesta, în cadrul ceremoniei.

Potrivit comunicatului, Jay A. Burgess și-a început cariera profesională ca referent pentru România în cadrul Departamentului Comerțului (1975-1982), fiind apoi atașat comercial la ambasada SUA la București și director adjunct al Departamentului Afaceri Est — Europene (Departamentul Comerțului). În perioada 1982-2005, a fost director al Direcției pentru Europa Centrală și de Est în Departamentul Comerțului. Între 2005—2015, Jay A. Burgess a ocupat timp de 10 ani funcția de Director al Oficiului State Europene al Departamentului Comerțului, coordonând în mod direct relațiile româno-americane în domeniul comerțului și investițiilor.

AGERPRES/(AS — autor: Tudor Martalogu, editor: Vicențiu Purcărea, editor online: Irina Giurgiu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Viktor Orban / Vom îzbândi. Vom face mare Bazinul Carpatic. Vestul ne-a violat granițele și ne-a lăsat pradă co…

2 VIDEO Bătăuş pus la pământ dintr-o singură mişcare de un poliţist. Intervenţia a durat câteva secunde

3 Psihologă / Relația sexuală normală de care vorbește CTP-ul este aia în care bărbatului i se rupe dacă femeia s…

4 Circ în PSD / Tudose îl atacă pe Dâncu, ăla îi face muci pe baronii Ciumei Roșii din Sud

5 Marcel Vela, despre a treia etapă de relaxare: Vor fi multe surprize plăcute. Cu siguranță vor fi bine primite…

recomandări

Te ia DNA: Minel Prina

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Caracatița asta evadează ca-n filme dintr-un borcan