Jeffrey Sachs: Liderii europeni sunt factotum ai serviciilor secrete

Jeffrey Sachs: Liderii europeni sunt factotum ai serviciilor secrete

De la un proiect social invidiat de întreaga lume, de la ambiții ecologiste și sociale, Europa a trecut la un keynesianism militarist agresiv, la epurări ale opoziției politice în Franța, Germania, România. Asigurarea securității presupunea să estimăm care sunt îngrijorările de securitate ale adversarilor noștri, însă acum securitatea înseamnă să duci un război împotriva celei mai mari puteri nucleare a lumii – este concluzia unei discuții între profesorii Jeffrey Sachs și Glenn Diesen.

”Diplomația ar fi mult mai ieftină, mult mai rațională și cu mult mai mult succes decât calea pe care merg acum liderii europeni. Niciun lider național din Europa sau din Comisia Europeană nu este implicat in vreun fel de diplomație cu Rusia. Este ridicol că acești lideri roagă America să fie primiți la masa negocierilor. Dacă Europa vrea să negocieze cu Rusia, atunci să ia un avion spre Moscova sau să-l invite pe ministrul rus de Externe în Europa. Nu rugați SUA pentru așa ceva, deschideți diplomația”, spune profesorul Jeffrey Sachs, de la Columbia University.

”Cred în Europa ca uniune, pentru că într-o vreme a marilor puteri, a Statelor Unite, a Chinei, Indiei și Rusiei, Europa nu poate fi prezentă la aceeași masă sub forma a 27 de state mici și care ațâță la război. Dar pentru asta, Comisia Europeana trebuie să fie eficientă și mai ales reprezentativă pentru populația europeana. Este nevoie de o reformă. Însă în primul rând trebuie să fie pace”, spune Jeffrey Sachs.

Se pare că principala activitate a liderilor europeni este să se întâlnească cu președintele Zelenski, ca și când nu ar mai avea altceva de făcut. Mulți spun că explicația acestei situații este de căutat în marile afaceri de război, în interesele industriei militare. Poate fi o explicație… Însă o alta este că o mare parte din politica europeana este politica statului profund și a agențiilor de informații. Asta este și în SUA, unde politica externă este dusă de CIA de foarte mult timp. Serviciile secrete pun la cale proiecte pe termen lung, Serviciile secrete din SUA, Marea Britanie, Franța și Germania lucrează împreună și se implică în politică. Avem informația despre solicitarea făcută de serviciul francez fondatorului Telegram, de a se implica în alegerile prezidențiale din Romania.

Clasa politica europeană este tot mai proastă, nepopulară, un eșec din punct de vedere strategic. Asta se vede din rata aprobării din partea populației, care este foarte scăzută. Liderii politici nu sunt cu adevărat reprezentanți ai cetățenilor, ci factotum ai aparatului de securitate”, spune Sachs

”Iar proiectul european pare acum unul conceput în pripă. Sunt 27 de state membre ale UE, insa ele nu formează cu adevărat o Uniune. Liderii Comisiei Europene nu sunt respectați și nici nu merită mult respect, din punctul meu de vedere. Europa este rătăcită acum. Ațâțarea la război este auto-distructivă și periculoasa, este obsesivă. Dar ce se întâmplă toate acestea este foarte greu de spus.

Cine sunt cu adevărat prietenii Ucrainei? În aprilie 2022, Ucraina s-a retras de la masa negocierilor, la sfatul Statelor Unite și Marii Britanii. După ce acest moment, toți cei care au considerat că pacea în Ucraina trebuie să plece de la principiile asupra cărora s-a căzut de acord în martie-aprilie 2022, au fost acuzați că sunt apologeți ai lui Putin și dușmani ai Ucrainei. Însă este exact invers – ei sunt cei care au vrut să salveze Ucraina de la noi pierderi teritoriale, de la tragedia războiului. Nimic din ceea ce s-a întâmplat din aprilie 2022 și până acum nu a fost în avantajul Ucrainei, care a pierdut și mai multe teritorii și uriaș de multe vieți omenești. Cine sunt prietenii Ucrainei? Cei care au încurajat acest război sau cei care au sfătuit Ucraina să nu se îndrepte către NATO, pentru că ar fi o provocare la război. Ucrainei i-ar fi prins foarte bine ceva mai mult bun simț al lucrurilor”.

”Acest proiect NATO al comunității de informații din Occident a fost stupid. Președintele Trum a fost primul lider al SUA care a spus acest lucru. Ce fac europenii? Se întâlnesc în fiecare zi pentru a face ca războiul să continue. Se pare că singurul scop al așa-zisei diplomații europene este de a atrage din nou SUA în războiul din Ucraina. Există însă o alternativă la război, la Ucraina în NATO sau la Ucraina cucerită de Rusia: se numește neutralitate și nu este un concept infam. Este însă o alternativă uitată sau refuzată de statul profund si serviciile secrete din Vest. A funcționat vreme de mii de ani. Suedia, Finlanda, Austria, Elveția și Ucraina cât timp ca i-a fost permis să rămână neutră sunt o mărturie pentru acest lucru. Președintele finlandez Alexander Stubb a spus un lucru ridicol când i-a avertizat pe ucraineni să nu fie precum finlandezii. Finlanda a avut o dezvoltare fenomenală în perioada neutralității, spune Jeffrey Sachs.

”Trump respinge aceasta abordare, însă nu are de partea sa statul profund și serviciile secrete americane, care lucrează mână în mână cu instituțiile omoloage din Europa. Este greu să faci pace pe fondul acestui proiect de 30 de ani de a extinde hegemonia occidentală, în special americană. Trump încearcă să ajungă la această pace, dar așteptăm încă apariția măcar a unei voci dintr-o mare țară europeană care să spună adevărul. Exista voci în țările mai mici din Europa, precum Viktor Orban sau Robert Fico, care fac asta. Sunt candidați în țările est-europene care au spus asta în campanii, dar au fost eliminați și apoi li s-a spus că nu mai pot participa la alegeri. Așteptăm un asemenea lider în Germania, Franța, Marea Britanie. Cred că Marea Britanie este ultima de la care să ne așteptăm la așa ceva, pentru că ațâță cel mai mult la război”, mai spune Sachs.


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Delia Dinu, șefa protocolului de la Cotroceni sub trei președinți, a plecat de la Administrația Prezidențială după 20 de ani

2 VIDEO Imagini cu președintele României plecând azi de acasă

3 BREAKING PSD ar putea accepta intrarea la guvernare, cu condiția ca niciunul din liderii viitoarei coaliții să nu fie premier

4 Cine este Delia Dinu, cel mai longeviv consilier de la Cotroceni, și ce avere are. A fost decorată de trei președinți și un rege

5 VIDEO Președintele României, matematicianul Nicușor Dan, începe mandatul în forță punând presiune pe partide din primul minut!