JEGUL Tăriceanu dezaprobă „reacțiile manipulative” după modificarea legilor Justiției...Minciuni sfruntate, pe Facebook

JEGUL Tăriceanu dezaprobă „reacțiile manipulative” după modificarea legilor Justiției...Minciuni sfruntate, pe Facebook

Jegul Tăriceanu după modificarea legilor Justiției: ”Dezaprob genul de reacții manipulative pe care le-am văzut în spațiul public”. Minciuni sfruntate, pe Facebook. Președintele ALDE, jegul uman Călin Popescu Tăriceanu, a venit cu o primă reacție după ce ministrul Justiției a prezentat proiectul de modificare a legilor justiției. Tăriceanu a transmis prin intermediul Facebook minciuni și manipulări acuzând, culmea tupeului, „manipulările” celor care au protestat față de tentativa de îngropare a luptei anti-corupție.

Jegul a subliniat următoarele puncte:

Propunerile, după experiența de 10 ani la CCR

„Propunerile de modificare a legilor 303/2004, 304/2004 și 317/2004, prezentate de ministrul Justiției Tudorel Toader, sunt făcute pe baza autorității academice și profesionale, date de titlul de profesor universitar și experiența de 10 ani de zile la Curtea Constituțională, includ rezultatele unui dialog amplu cu CSM și reprezintă un demers necesar pentru a rezolva problemele din sistemul de justiție. În al doilea rând, aceste modificări derivă din importanța apărării drepturilor și libertăților cetățenilor, care în ultimii ani au fost încălcate de un sistem care a comis multe abuzuri, abuzuri care reies și din faptul că România este pe primele locuri în „clasamentul rușinii”, al proceselor pierdute la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.”

Dezbatere în Parlament

„Modificările la legile justiției fac parte dintr-o viziune care se bazează pe principii constituționale și urmăresc o consolidare reală a statului de drept și separația și controlul reciproc al puterilor in stat. De aceea, pasul următor este dezbaterea acestor propuneri în Parlament, unde este nevoie de o dezbatere cu argumente solide, de natură juridică. O discuție legată de persoane și funcții, va altera orice dezbatere serioasă. Parlamentul, ca for suprem al democrației, unde toți românii sunt reprezentați, va asigura un astfel de cadru de dezbatere constructiv, unde opiniile pro și contra vor fi exprimate și de unde va rezulta cea mai bună formă a acestor legi.”

Toader, discuții cu oficialii europeni

„În același timp, susțin continuarea dialogului cu oficialii europeni și vreau să punctez faptul că, în redactarea acestor modificări, ministrul Justiției Tudorel Toader a avut consultări cu aceștia.”

Depolitizare la DNA și DIICOT

„Referitor la propunerea privind procedura de numire a șefilor DNA, DIICOT și a procurorului general, argumentul principal pentru o asemenea modificare este dat de nevoia unei depolitizări reale a numirilor, atât în privința șefilor ICCJ, cât și a șefilor procurorilor. Va avea loc o depolitizare pentru că cel care va face aceste numiri va fi CSM-ul, organismul reprezentativ al magistraților, nu un factor politic.”

Reacțiile manipulative, criticate

„Dezaprob genul de reacții politicianiste și manipulative pe care le-am văzut în spațiul public, cum a fost reacția președintelui PNL. Ludovic Orban a catalogat această propunere ca fiind neconstituțională. Îi reamintesc că, în urmă cu câțiva ani, susținea contrariul și anume că președintele României nu trebuie să aibă un rol în procedura de numire a procurorului general și șefilor DNA și DIICOT, pentru că în acest fel „va exista o interferență în Justiție și întotdeauna o să existe tentative de comandă politică”. Ceea ce era dezirabil și necesar acum câțiva ani pentru Ludovic Orban, a devenit „curat neconstituțional” acum. Este regretabil că se încearcă manipularea românilor și scoaterea lor în stradă de către oameni care dovedesc un comportament duplicitar și oportunist.

Cred că președintele României Klaus Iohannis are dreptul și legitimitatea de a participa la dezbaterea publică pe marginea acestor propuneri de reformă în Justiție. Dezbaterea cu privire la reforma în Justiție nu trebuie să fie una privitoare la persoane care ocupă, vremelnic niște funcții, ci despre valori și principii, printre care mai presus de toate se află apărarea drepturilor și libertăților românilor.”

Tentative de manipulare

„Un alt aspect care a generat discuții și o serie de tentative de manipulare în spațiul public este cel referitor la trecerea Inspecției Judiciare sub autoritatea Ministerului Justiției. Această schimbare este una normală, care, așa cum am văzut din poziționarea publică a reprezentanților Inspecției Judiciare, se încadrează în solicitările făcute de reprezentanții instituției. În mod logic, nu poți fi și arbitru și judecător în același timp. Nu e normal ca forul care îi verifică pe magistrați și procurori să fie tot în subordinea acestora. Așadar, scoaterea din subordinea CSM garantează o independență sporită a Inspecției Judiciare.”, a transmis Tăriceanu pe Facebook.
 


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte... / Să stați pe aproape, că urmează evenimente în PSD...

2 Altă manipulare s-a fâsâit / Vlad Voiculescu, pus oficial sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu cons…

3 Rareș Bogdan, text care ar trebui să dea de gândit...

4 Ca să vedeți cum suntem manipulați! / Polonia a dat undă verde pentru construirea în țară a 24 reactoare modulare mici

5 Ea este fosta soție austriacă a milionarului ucis din Sibiu, căreia i-a luat numele