Jens Stoltenberg: NATO nu poate oferi Rusiei garanția că nu vor mai exista extinderi ale organizației

Jens Stoltenberg: NATO nu poate oferi Rusiei garanția că nu vor mai exista extinderi ale organizației

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că nu poate oferi garanții că nu va mai exista vreo extindere a Alianței Nord-Atlantice și a calificat drept inacceptabile presiunile exercitate asupra organizației pentru a renunța la politica ușilor deschise, relatează agenția de presă MIA.

Într-o declarație difuzată pe larg în presa rusă, Stoltenberg a dezmințit că țările europene ar fi împotriva extinderii granițelor NATO prin acceptarea ca membri a unor foste republici sovietice, precum Ucraina și Georgia.

Oprirea extinderii NATO este un subiect de dezbatere important în Rusia, iar țările occidentale au acuzat Moscova de amestec în procesul de aderare a unor țări ca Muntenegru și mai ales a fostelor republici sovietice Ucraina și Georgia.

Jens Stoltenberg a explicat că, dacă NATO își închide ușile pentru Ucraina și Georgia pentru a ajunge la un acord geopolitic mai amplu cu Rusia, atunci s-ar institui principiul exercitării sferelor de influență, în care marile puteri ar decide soarta țărilor mai mici.

Rusia a avansat recent ideea creării unui grup de patru țări balcanice care ar fi neutre — Macedonia, Muntenegru, Serbia și Bosnia — și ar renunța la aspirația de a adera la NATO.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

5 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski