Jianu (CNIPMMR): Șapte din 10 întreprinzători din România se autofinanțează; România are nevoie de o sofisticare a instrumentelor de finanțare

Jianu (CNIPMMR): Șapte din 10 întreprinzători din România se autofinanțează; România are nevoie de o sofisticare a instrumentelor de finanțare

România are nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare, iar la ora actuală, pe plan local, șapte din 10 întreprinzători se autofinanțează, a declarat, vineri, într-o conferință de specialitate, Florin Jianu, reprezentant al Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR) și fost ministru pentru Mediul de Afaceri.

"În domeniul IMM-urilor, statisticile sunt bazate pe Carta Albă a IMM-urilor din 2016. Pe 14 iulie 2017, vom lansa o nouă ediție a acestei Carte. Datele statistice din cea mai nouă Cartă arată că 7 din 10 întreprinzători se autofinanțează. Fondurile europene și fondurile naționale de finanțare sunt mai puțin atractive pentru mai puțin de 4% dintre cei 3 din 10, care au mai rămas. Principalele bariere în ceea ce înseamnă instrumentele financiare și de creditare în general îl reprezintă costurile și lipsa de garanții. În egală măsură, nevoile de finanțare pe care le au întreprinzătorii se referă la capitalul de dezvoltare, dezvoltarea de noi produse și la investiția în echipamente și noi tehnologii. Pornind de la aceste date statistice, cred că această construcție a fondurilor și a instrumentelor financiare e extrem de importantă în acest eco-sistem de afaceri. Cred că România are nevoie de un grad de sofisticare a instrumentelor de finanțare. Nu mai putem merge strict pe zona creditării sau pe zona granturilor naționale sau europene. Au apărut noi forme de economie, precum întreprinderile sociale", a spus Jianu.

Potrivit oficialului, România are nevoie de instrumente financiare valide care să fie puse în practică.

"Din felul în care am văzut construcția instrumentelor financiare, ele sunt diverse și acoperă o paletă mare de nevoi, de la Start-Up-uri până în zona întreprinderilor medii și a întreprinderi mari, dar și a întreprinderilor sociale. România are nevoie de instrumente financiare valide care să fie puse în practică. Dacă avem aproape 590 de milioane de euro care, la rândul lor, creează de mai mult de trei ori credite, subvenții, ș.a.m.d", a menționat Florin Jianu.

Consiliul Național al IMM-urilor în parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și cu sprijinul BCR, organizează, vineri conferința "Finanțări pentru IMM-uri și întreprinderi sociale prin programele operaționale".

Conferința are ca scop prezentarea instrumentelor financiare alocate IMM-urilor și întreprinderilor sociale prin programele operaționale și identificarea mecanismelor de valorificare a acestora, axându-se asupra următoarelor tematici: prezentarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor, prezentarea instrumentului FEIS, bune practici în valorificarea oportunităților de finanțare europene, propuneri și recomandări de creștere a gradului de absorbție a fondurilor europene și prezentarea Programul Operațional Inițiativa pentru IMM-uri (POIMM).

AGERPRES/(A — autor: Daniel Badea, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Ada Vîlceanu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”