Jocurile de noroc și civilizațiile antice: de la zaruri primite la jocuri ca la aparate

Jocurile de noroc și civilizațiile antice: de la zaruri primite la jocuri ca la aparate

Jocul de noroc este popular în societatea modernă de astăzi. Bucuria de a câștiga sau tristețea de a pierde un pariu, fie că jucăm la cazino sau online, induce emoții pe care nu le putem experimenta în rutina noastră de zi cu zi.  Cu toate acestea, nu am reinventat roata aici și același lucru se întâmplă și la jocurile de noroc. De fapt, jocurile de noroc sunt vechi de mii de ani. Ele au jucat un rol major în aproape orice civilizație până în prezent. Și, în timp ce astăzi, ele servesc doar ca hobby, pe vremuri erau adesea o parte integrantă a unor tradiții religioase și culturale.

De la jocuri de noroc antice la jocuri ca la aparate

Să aruncăm deci o privire la originea jocurilor de noroc și a modului în care a influențat viața diferitelor civilizații antice.

Jocurile de noroc în Egiptul Antic și Mesopotamia

Se cunosc foarte puține lucruri despre artefactele de joc recuperate din zona Egiptului și Mesopotamiei, dar se crede că multe dintre ele au implicat pasiunea celor antici de a câștiga prin pariere. Unele dintre cele mai vechi obiecte de joc recuperate sunt zarurile cu patru fețe, cunoscute și sub denumirea de oase. Acestea au fost făcute inițial din oase de talus de animale și ulterior au fost recreate cu diverse materiale, cum ar fi lemnul, metalul și piatra. Au fost utilizate mai ales ca o versiune mai primitivă a zarurilor, înainte de a fi creată matrița cu șase fețe.

Egiptenii antici foloseau de asemenea atât oase cât și zaruri. La început, însă, erau folosite pentru a comunica cu zeii. S-a crezut că rezultatul unei aruncări de zaruri ar putea dezvălui răspunsul cu privire la întrebări specifice. Desigur, egiptenii au găsit și valoarea divertismentului jocurilor, așa că au început ulterior să folosească zaruri în diverse jocuri, inclusiv în cel mai cunoscut joc de masă, Senet. Numele său se traduce prin „jocul trecerii”, iar istoricii de astăzi încă dezbat regulile sale.

Jocurile din China Antică

De-a lungul istoriei, China a fost (și încă este) polul de atracție a jocurilor de noroc din Extremul Orient. În ciuda faptului că jocurile de noroc au fost interzise acolo pentru perioade îndelungate de timp, a fost întotdeauna o destinație favorită pentru cei care doresc să parieze. De fapt, majoritatea istoricilor consideră că originea jocurilor de noroc poate fi găsită în China Antică.

Se știe că jocurile de noroc există încă din timpul domniei dinastiei Xia (1900-1600 î.Hr.). Cu toate acestea, chiar și atunci, majoritatea conducătorilor țării au recunoscut riscurile semnificative pe care le prezintă. Prin urmare, jocurile de noroc erau, de regulă, sub un control foarte strict sau interzise în întregime în China Antică. Când jocurile de noroc au fost legalizate în cele din urmă, acest lucru s-a întamplat pentru că a introdus mari avantaje financiare pentru guvern. A fost o modalitate bună de a obține bani de la oamenii obișnuiți, bazându-se doar pe propriul liber arbitru de a juca, în loc să forțeze orice taxe suplimentare asupra lor. Având în vedere cultura jocurilor de noroc înrădăcinată a Chinei, nu este o surpriză faptul că multe dintre cele mai populare jocuri de noroc din ziua de azi au apărut acolo : blackjack, poker, keno și multe altele. De fapt, chinezii se pare că au inventat și cărțile de joc.

Jocurile de noroc în America străveche

Când vine vorba de jocuri din America, au fost găsite sau păstrate foarte puține informații. Cu toate acestea, ceea ce știm astăzi este că jocurile cu zaruri erau destul de populare în America. În 2010, arheologul Barbara Voorhies a descoperit ceea ce crede că este un tablou de bord vechi folosit pentru un joc de zaruri . Este format dintr-o serie de găuri, perforate în podea și are o vechime  de aproximativ 5.000 de ani. Aceasta este cea mai veche dovadă a activităților de jocuri din America.

Jocuri de noroc timpurii în Europa

Jocurile de noroc au fost dezvoltate în Roma Antică și Grecia. Unul dintre cele mai populare jocuri a fost numit Par - Impar. Era vorba de doi jucători: unul trebuia să ascundă câteva obiecte mici în pumn, de obicei piulițe sau pietricele, în timp ce celălalt trebuia să ghicească dacă numărul lor este impar sau egal. Simplitatea jocului a dus în mod firesc la jucători care au îndrăgit acest joc.

Grecii antici au inventat jocuri cu zaruri, precum și alte jocuri de noroc. Conform legendelor, Zeus, Poseidon și Hades au împărțit Universul între ei printr-un joc de zaruri. Cel mai puțin norocos s-a dovedit a fi Hades, care a obținut Lumea de sub pământ, pentru că frații lui au aruncat mai bine. Când vine vorba de Roma Antică, jocurile de noroc erau interzise în mare parte în zilele Republicii. A fost permisă doar în timpul festivalului Saturnalia, care a fost sărbătorit prin jocuri. Sclavii erau serviți de către stăpânii lor, bucurandu-se de anumite privilegii printre care și jocurile de noroc.

Fiecare etapă a istoriei a însemnat și o dezvoltare a domeniului de gambling. Sursele arheologice arată fără urmă de îndoială că vechile civilizații au practicat jocuri de noroc, contribuind la inventarea celor mai îndrăgite jocuri de azi, de la poker și ruletă la jocuri ca la aparate. Fie că jucăm într-un cazinou real sau că ne bucurăm de multitudinea de jocuri din cazinourile online, un lucru e sigur. Jocurile de noroc au fost și vor rămâne o sursă de distracție și adrenalină pentru toți care cred în noroc și destin.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

4 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

5 Foarte interesante amănunte...