Johnson invocă integritatea Regatului Unit pentru a apăra proiectul de lege controversat privind piaţa internă

Johnson invocă integritatea Regatului Unit pentru a apăra proiectul de lege controversat privind piaţa internă

Confruntat cu o frondă în propria sa tabără, prim-ministrul britanic Boris Johnson a invocat luni apărarea integrităţii Regatului Unit pentru a apăra controversatul său proiect de lege care revine asupra unor angajamente asumate în cadrul acordului de Brexit, relatează AFP.

În faţa Camerei Comunelor, şeful guvernului conservator a spus că textul propus este "esenţial pentru menţinerea integrităţii politice şi economice a Regatului Unit".

Boris Johnson a acuzat Uniunea Europeană că ameninţă să creeze "o frontieră vamală în propria noastră ţară" între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord. Proiectul său de lege reprezintă "o plasă de siguranţă", "o poliţă de asigurare" de care speră să nu se folosească niciodată, a spus el.

"Niciun premier britanic, niciun guvern, niciun parlament nu ar putea accepta" astfel de condiţii, a argumentat el, răspunzând criticilor formulate de cei cinci predecesori ai săi.

Conform chiar mărturisirii guvernului, acest proiect de lege încalcă dreptul internaţional "de o manieră foarte precisă şi limitată", contrazicând anumite părţi ale acordului de ieşire din UE pe care Londra s-a angajat să le respecte în urmă cu mai puţin de un an, în special dispoziţiile vamale pentru Irlanda de Nord.

Cerând retragerea dispoziţiilor controversate cel târziu până la sfârşitul lunii, Bruxellesul a ameninţat că va introduce o acţiune în justiţie şi a menţionat că vede în acestea o lovitură dată "încrederii" reciproce într-un moment în care cele două părţi nu mai au decât câteva săptămâni pentru a ajunge la un acord de liber schimb şi de a evita o ruptură brutală şi perceperea de taxe vamale de la 1 ianuarie 2021. Această dată corespunde cu încheierea perioadei de tranziţie de după divorţul de la 31 ianuarie.

Chiar dacă Boris Johnson dispune de o largă majoritate care face puţin probabilă o respingere a textului în primul vot de luni seară, deputaţii rebeli ar putea avea în zilele următoare o susţinere decisivă pentru un amendament prezentat de deputatul Robert Neill, care limitează puterile guvernului privind orice atingere care ar putea fi adusă acordului de Brexit, comentează France Presse.

Rebeliunea în rândul conservatorilor s-a amplificat luni odată cu criticile lui Geoffrey Cox, fost consilier juridic al guvernului favorabil Brexit-ului şi ale lui Sajid Javid, fost ministru de finanţe care a demisionat în februarie.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Îi vom distruge!” / Rușii, izolați în Sud după ce ucrainenii au distrus și ultimul pod!

2 Rusul nu știa ce i se întâmplă. Fusese capturat...

3 O profeție tulburătoare făcută de Carl Sagan înainte de a muri s-a viralizat

4 VIDEO Priviți, așa e pe front, în Ucraina...

5 Dovada că e groasă pentru Rusia în Ucraina! Șoigu, în vizită de urgență la cea mai mare fabrică de tancuri!