Joncțiune strategică: propaganda rusă, platformă pentru corupții României

Uniunea Europeană înseamnă dezastru, occidentul vrea ca România să dispară, iar poporul român să fie exterminat, țara a devenit o periferie neocolonială a capitalismului occidental, singura salvare este Rusia sunt doar câteva din liniile directoare ale propagandei rusești. „Analizele” nu ating doar sfera geopolitică, ci se mulează pe profilul „de țară”. Iar în cazul României, un interes major reprezintă decredibilizarea luptei anticorupție și demonizarea oricui o susține, dezvăluie Digi24.ro.

Pentru a da și mai mare greutate demersului, pe site-urile dedicate propagandei rusești apar constant pledoarii anti-NATO, anti-UE, anti-DNA, anti-anticorupție semnate de nume binecunoscute în societatea românească. Doar că autorii respectivi au propriile motive pentru a intra în joc: condamnări penale cu executare sau suspendare.

Russiatoday.ro a alocat spații generoase ideilor fostului europarlamentar PSD Adrian Severin, condamnat în toamna anului trecut la patru ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupție. Cititorul poate afla, de pildă, din textul intitulat „Epistola sfântului ambasador Klemm către români”, cum ar fi „în creștere galopantă” antiamericanismul românilor, cum planul SUA ar fi „de a demola identitatea vechii Românii” pentru a clădi o țară „nu neapărat islamică, ci anațională și, prin asta, neeuropeană”, că lupta anticorupție ar fi, de fapt, o mișcare de excludere a celor „care apără identitatea și interesele vechii Românii” și că DNA ar avea o „secție judecătorească”, care îi „trimite la ghilotină” pe cei care „dinamitează șantierul României americane”. Dintr-un alt text, cititorul poate afla că „dictatura și justiția politizată (...) alcătuiesc fălcile cleștelui care strivește nu corupția, așa cum cred unii, ci drepturile și libertățile omului”.

Textele lui Adrian Severin, unele dintre ele scrise după intrarea în închisoare, sunt găzduite și pe sputnik.md, parte a grupului media controlat de regimul Putin. „Strategia europeană a anticorupției românești nu a fost nimic altceva decât o strategie pentru marginalizarea și colonizarea României”, scrie fostul europarlamentar PSD, într-un text datat 17 martie 2017.

Pe sputnik.md sunt propagate și opiniile lui Sorin Roșca Stănescu, fost senator PNL, condamnat la doi ani și patru luni de închisoare cu executare în dosarul Rompetrol. Într-un text publicat pe 28 martie 2017, acesta susține, referindu-se la întâlnirea ambasadorului SUA Hans Klemm cu ministrul Justiției, Tudorel Toader, înainte de prezentarea raportului de evaluare a procurorilor-șefi, că acțiunea ar reprezenta „o imixtiune în treburile interne ale României, un atentat la suveranitate” și că „majoritatea parlamentară are datoria să reacționeze”.

Pe un alt site cunoscut ca servind propaganda rusă, activenews.ro, poate fi găsit semnând Vasile Astărăstoae, fost președinte al Colegiului Medicilor din România, fost rector al Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese (s-a angajat pe sine însuși într-un proiect european). Ultimul din cele șase articole semnate se referă la raportul de evaluare a procurorilor-șefi, prezentat miercurea trecută de ministrul Justiției. „Tudorel Toader a demolat mitul instituției - parchetul ca o instituție intangibilă și infailibilă care nu necesită niciun control și a dărâmat statuia Laurei Codruța Kovesi. După acest raport oficial, Guvernele aliate, oficialii UE, Ambasadele etc. vor avea o marjă de acțiune mult redusă când vor dori să intervină în Justiția românească. Pentru că vor trebui să se gândească la drepturile omului, iar presiunea va veni din partea propriilor alegători (...) În concluzie, prin acest raport Tudorel Toader a dat șah sistemului. Urmează șah mat?”, se întreabă fostul șef al medicilor condamnat pentru corupție. După care îl critică pe Dragnea că a „capitulat fără luptă” pe subiectul OUG 13 și că l-a „sacrificat” pe Florin Iordache.

Același Astărăstoae critica, în august 2016, presa care prezintă preponderent știri negative despre sistemul de sănătate, inclusiv Digi24. Vorbind de o încercare de manipulare a jurnaliștilor care vorbesc despre HexiPharma, nozocomiale, sponsorizările medicilor, etc., doctorul susținea că s-ar urmări privatizarea sistemului public de sănătate.

Tot activenews.ro preia mesajele despre „sistem” și „interesele naționale românești” ale fostului premier PSD Adrian Năstase, de două ori condamnat pentru fapte de corupție. „Adrian Năstase afirmă, într-o postare pe blogul său, că Ordonanța 13 a fost un pretext pentru unii să protesteze pentru diferite motive care nu au legătură cu interesul României. Concluzia fostului lider PSD este că și actualul guvern a fost «domesticit» de Sistem”, scria activenews.ro la debutul protestelor împotriva OUG 13.

De remarcat că toate aceste pledoarii anti-DNA, anti-procurori, anti-SUA, etc. nu sunt simple postări găzduite de site-urile care servesc propaganda rusă, ci ele reflectă perfect linia promovată de autorii constanți ai respectivelor pagini de internet. Dragoș Dumitriu, Ilie Catrinoiu, Bogdan Duca, Bogdan Herzog, Cristi Pantelimon și Radu Toma sunt câteva din numele ce apar frecvent pe site-urile propagandei ruse.

Câteva exemple și ideile propagate de aceștia:

* Dragoș Dumitriu, fost deputat PRM și PC, publică pe sputnik.md: Ambasadorul SUA Hans Klemm a avut „luări de poziție care au scandalizat România” și o sprijină „fățiș” pe șefa DNA, Laura Codruța Kovesi. Există „impresia unui control al ambasadorului SUA asupra funcționării statului român”, scria Dumitriu, în ianuarie 2017. Anterior, fostul parlamentar PRM și PC a scris și despre suspendarea președintelui Klaus Iohannis.

* Ilie Catrinoiu, editorialist sputnik.md și autor pe culianu.wordpress.com. Prin 2009, scria despre desființarea DNA (într-un material intitulat „Desființați DNA-ul! Evaporați-l pe marinarul Băse!), prin 2016 îi critica pe „intelectualii” care fac „revoluții colorate pe bani sorosiști”. «După ce i-au pus la putere pe Iohannis şi pe Cioloș prin revoluții colorate pe bani sorosiști, „intelectualii” vor alte „revoluții”. (...) ONG‐urile lui Soros au comis apoi crima din Colectiv, au scos în stradă mulțime de tineret împotriva Bisericii, nu împotriva sistemului, și l‐au botezat pe Cioloș premier”, susținea Catrinoiu pe sputnik.md. Și tot în 2016, pe același site, promova ideea: „Ca să devină cu adevărat liber, poporul român trebuie să se salveze din sclavia mentală şi materială în care l-au adus naţiunile colonialiste ale occidentului”.

* Radu Toma, editorialist cotidianul.ro și art-emis.ro. Într-un material publicat pe 1 februarie 2017 și intitulat „Efectul dominoului: Washington-DNA-Cotroceni”, acesta vorbește despre erodarea managementului actual al DNA, odată ce „comunicarea directă a lui Kovesi cu Ambasada SUA va fi întreruptă”. «Sub comanda politică a democraţiei liberale, vreme de 25 de ani, Departamentul de Stat (al SUA - n.r.) a fost „Câinele de pază" al globalismului. A fost spaima, sperietoarea politicienilor şi a multor oameni de rând din România, o Românie paralizată, căpuşată de quislingi locali, clone neoconservatoare, sörösişti internaţionalişti şi alţi prădători, sub sloganul perfid „Politically Correct”», mai susținea Toma.

De menționat că, alături de Radu Toma, pe art-emis.ro semnează materiale și fostul șef al Securității Iulian Vlad și generalii de brigadă Aurel Rogojan și Grigore Buciu. Un alt autor, Maria Diana Popescu, vorbește, la sfârșit de martie 2017, despre „manifestanții plantați de peste o lună, zilnic, în stradă”, despre „securistocrația DNA-tică, care manipulează, controlează, protestează, supraveghează, dictează și abuzează”.

Unii dintre cei menționați mai sus, au participat, miercuri, la Universitatea Populară Ioan I. Dalles, la lansarea unei lucrări a lui Aleksandr Dughin, ideologul lui Vladimir Putin și promotor al ideii creării unui „imperiu eurasiatic”, dominat de Rusia, din care să facă parte și România. 

Au fost la eveniment și Călin Mihăescu (ghidul lui Dughin, când acesta vine în România; prin 2013, vorbea despre „prigonirea” românilor de către „slugile Statelor Unite și Israelului”) și Marius Văcărelu (profesor SNSPA, a publicat pe katehon.com și susține crearea Eurasia, are legături cu Asociația de Cooperare România-Rusia, care activează „pentru relansarea relațiilor dintre cele două țări”).

O lista partiala a celor care au participat la lansarea de carte a lui Dughin, la Sala Dalles, pe 5 aprilie 2017:

Alexandr Dughin
Iurie Rosca
Dragos Dumitriu (fost membru PRM, autor pe Sputnik)
Constantin Parvulescu (fiul lui Jean Parvulescu, citat des si admirativ de Dughin)
Horatiu Serb (membru important in PRU)
Calin Mihaescu (asistentul lui Dughin in RO si lider al „Miscarii Eurasia” in Romania)
Ilie Catrinoiu (Sputnik)
Bogdan Herzog (de pe lista lui Dughin)
Claude Karnoouh (criticatac)
Marius Vacarelu (lista lui Dughin, prof SNSPA, scrie pe adevarul.ro si in mai multe publicatii ale lui Dughin, cum e katehon.com)
Gheneralul Chelaru (fost sef al Statului Major, candidat PPDD in 2012, apropiat al lui Marian Munteanu. Chelaru a fost prezent la discursul tinut anul trecut de Marine le Pen, la Sinaia)
Dan Zamfirescu (fost ofiter de Securitate si membru PRM)
Mariana Heroiu (director editura Mica Valahie, care a publicat cartea lui Dughin)
Mircea Popa (Secretar general al Fundatiei Romania – Rusia; s-a intalnit cu Dughin si in 2014)
Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Urmează două rețineri la vârful politicii...

2 BREAKING CCR a respins sesizarea președintelui Iohannis și a decis că Parlamentul stabilește data alegerilor p…

3 Asta se lasă cu pușcărie! / DOCUMENTUL care confirmă că la Sectorul 1 s-au găsit în urne mai multe buletine de v…

4 Ca-n filme! Ea este consiliera PNL care l-a prins pe omul lui Tudorache cu procesele verbale moșmondite!

5 ȘOC la vârful UE! Fondarea unei noi UE fără Ungaria și Polonia! Premierul Olandei încalcă în premieră un tabu …