Joy Harjo, prima femeie amerindiană care primeşte titlul onorific de Poet Laureat în Statele Unite

Statele Unite au acordat miercuri pentru prima dată în istorie titlul de Poet Laureat unei femei amerindiene, ale cărei volume de poezie reflectă poveştile de viaţă şi problemele cu care se confruntă comunităţile indigene din America de Nord, informează Reuters.

Poeziile publicate de Joy Harjo, membră a tribului Muscogee, sunt "purtătoare de vise, cunoştinţe şi înţelepciune", a declarat Carla Hayden, directoarea Bibliotecii Congresului american, care a făcut miercuri acest anunţ.

Titlul de Poet Laureat determină o creştere a aprecierii pe plan naţional de care se bucură lectura şi publicarea de volume de poezie şi lansează adeseori proiecte ce vizează sporirea publicului dispus să citească poezie, se afirmă într-un comunicat publicat de U.S. Library of Congress.

Joy Harjo "ne spune o poveste americană despre tradiţie şi pierdere, răfuială şi crearea de mituri", a declarat Carla Hayden. "Opera ei ne conectează puternic cu pământul şi cu lumea spirituală, printr-o lirică directă şi inventivă, care ne ajută să ne reimaginăm cine suntem cu adevărat", a adăugat ea.

Joy Harjo, care locuieşte în Tulsa, Oklahoma, a publicat opt volume de poezie şi este profesor universitar.

Ea a spus că împarte onoarea acestui premiu cu strămoşii şi profesorii care au i-au insuflat "o dragoste deosebită faţă de poezie", care au învăţat-o că "versurile şi cuvintele sunt puternice şi pot să aducă schimbarea atunci când înţelegerea dintre oameni pare să fie imposibilă".

Printre laureaţii din trecut ai acestui titlu onorific se află poeţi foarte cunoscuţi, precum Billy Collins şi Robert Pinsky.

Joy Harjo îi urmează poetei Tracy K. Smith, deţinătoarea titlului în perioada 2017-2019, şi se numără printre femeile americane care au primit acest titlu onorific de-a lungul anilor. Louise Bogan a fost prima femeie care a devenit Poet Laureat în Statele Unite, în 1945.

U.S. Library of Congress este cea mai mare bibliotecă din lume, divizia principală de cercetare din cadrul Congresului american şi gazda Biroului american pentru drepturi de autor. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Informație / Luni se declanșează operațiunea de curățare a României de PSD. Vin vremuri noi, oameni buni

2 Gata? Țiitoarea lui Dragnea a renunțat la inelul de logodnă și s-a vopsit blondă

3 Bătaie de joc! Asta ia spor de 3.000 lei pentru condiții grele de muncă!!! E angajată la Parlament și are un s…

4 VIDEO Cum construiesc chinezii un spital într-o săptămână. Imagini cu „pădurea” de excavatoare şi camioane mob…

5 Adevărul despre ce se întâmplă în China! Oameni buni, acolo este acum iadul!

recomandări

Te ia DNA: MIZDRAN MIHAITA MARIAN

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta