Joy Harjo, prima femeie amerindiană care primeşte titlul onorific de Poet Laureat în Statele Unite

Statele Unite au acordat miercuri pentru prima dată în istorie titlul de Poet Laureat unei femei amerindiene, ale cărei volume de poezie reflectă poveştile de viaţă şi problemele cu care se confruntă comunităţile indigene din America de Nord, informează Reuters.

Poeziile publicate de Joy Harjo, membră a tribului Muscogee, sunt "purtătoare de vise, cunoştinţe şi înţelepciune", a declarat Carla Hayden, directoarea Bibliotecii Congresului american, care a făcut miercuri acest anunţ.

Titlul de Poet Laureat determină o creştere a aprecierii pe plan naţional de care se bucură lectura şi publicarea de volume de poezie şi lansează adeseori proiecte ce vizează sporirea publicului dispus să citească poezie, se afirmă într-un comunicat publicat de U.S. Library of Congress.

Joy Harjo "ne spune o poveste americană despre tradiţie şi pierdere, răfuială şi crearea de mituri", a declarat Carla Hayden. "Opera ei ne conectează puternic cu pământul şi cu lumea spirituală, printr-o lirică directă şi inventivă, care ne ajută să ne reimaginăm cine suntem cu adevărat", a adăugat ea.

Joy Harjo, care locuieşte în Tulsa, Oklahoma, a publicat opt volume de poezie şi este profesor universitar.

Ea a spus că împarte onoarea acestui premiu cu strămoşii şi profesorii care au i-au insuflat "o dragoste deosebită faţă de poezie", care au învăţat-o că "versurile şi cuvintele sunt puternice şi pot să aducă schimbarea atunci când înţelegerea dintre oameni pare să fie imposibilă".

Printre laureaţii din trecut ai acestui titlu onorific se află poeţi foarte cunoscuţi, precum Billy Collins şi Robert Pinsky.

Joy Harjo îi urmează poetei Tracy K. Smith, deţinătoarea titlului în perioada 2017-2019, şi se numără printre femeile americane care au primit acest titlu onorific de-a lungul anilor. Louise Bogan a fost prima femeie care a devenit Poet Laureat în Statele Unite, în 1945.

U.S. Library of Congress este cea mai mare bibliotecă din lume, divizia principală de cercetare din cadrul Congresului american şi gazda Biroului american pentru drepturi de autor. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Dăncilă la DNA? Ițele scandalului Tarom duc la vârful guvernului și PSD! „Cuc s-a dus la ordin acasă la direct…

2 Info / Gâdea, notificat de noua șefă a Parchetului European să achite daunele morale de 300.000 de lei

3 Nou scandal în PSD! Păcăliții vor să dea în judecată partidul! Dăncilă a aprobat ca doar Plumb să primească ba…

4 Dăncilă, la DNA! Documentul care aruncă în aer PSD! Dragnea o reclamă pe Dăncilă că a fraudat banii UE și nu i…

5 Ce au convenit Orban și Iohannis la ședința de azi. Favoriții momentului la ministerele Justiției, Internelor,…

recomandări

Te ia DNA: ISU

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade