Judecați voi!/Spitalele din Germania în care bolnavii de Covid sunt tratați cu rădăcină de ghimbir și praf de meteorit iar statul nu se împotrivește

Judecați voi!/Spitalele din Germania în care bolnavii de Covid sunt tratați cu rădăcină de ghimbir și praf de meteorit iar statul nu se împotrivește

În această perioadă de pandemie în care chiar și o serie de lideri mondiali au recomandat leacuri și remedii miraculoase aberante, Germania s-a remarcat cu soluții științifice.

Germania este țara care a dezvoltat primul test de detectare a coronavirusului și primul vaccin aprobat în vestul Europei. Este o țară condusă de un cancelar fizician, care a afirmat că aceste două descoperiri „sunt reale și trebuie urmate”.

Însă Germania este, de asemenea, țara în care o serie de persoane care se îmbolnăvesc grav de Covid-19 ajung în spitale unde sunt tratate cu comprese toracice îmbibate cu ghimbir și pelete homeopate care ar conține particule de fier diluate care ar fi fost recoltate de la stelele căzătoare care au ajuns pe pământ, potrivit The Guardian.

Acestea urmează filosofiile „savantului spiritual” și autoproclamatului clarvăzător Rudolf Steiner și pledează pentru astfel de terapii pentru combaterea coronavirusului din cauza unui presupus „efect de ameliorare a anxietății asupra sufletului și corpului” și a capacității de „consolidare a relației interiorului nostru cu lumina”.

Nu există dovezi sau studii clinice care să dovedească eficacitatea acestor remedii și nu sunt incluse în schemele oficiale de tratament emise de autoritățile medicale germane, dar, în parte, costurile sunt suportate de către casele de asigurări de sănătate.

Unele dintre aceste terapii au fost administrate pacienților critici cu coronavirus în spitalele Steiner, cum ar fi Gemeinschaftskrankenhaus Havelhöhe din Berlin, care oferă îngrijire intensivă pacienților Covid-19, sub supravegherea prestigiosului Spital Universitar Charité.

Acceptarea publică a mișcării câștigă teren după un an în care germanii i-au văzut pe adepții filosofiei Steiner mărșăluind alături de anti-vaxxeri și extrema dreaptă, în semn de protest față de măsurile guvernului împotriva coronavirusului.

Cum s-a născut Steinerismul

Steinerismul - cunoscut și în afara Germaniei - a început ca o filozofie spiritualistă multidisciplinară, la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Născut în 1861 ca cetățean al imperiului austriac, Rudolf Steiner a susținut că are acces la planuri spirituale superioare care i-au oferit informații despre reîncarnare, legături între corpurile cosmice și creșterea plantelor și istoria evoluției, inclusiv anii de viață ai lui Isus care nu sunt trecuți de Biblie, dar și despre continentul scufundat Atlantida.

Până la moartea sa, în 1925, Steiner și-a aplicat filosofia în educație, arhitectură, agricultură, medicină și chiar dans.

În secolul XXI, antroposofia (concepția despre om și lume fundamentată de Rudolf Steiner) rămâne o mișcare minoritară, deși se bucură de un nivel ridicat de acceptare socială și sprijin instituțional în țările vorbitoare de limbă germană. În Germania, există peste 200 de școli, peste 500 de creșe și 263 de instituții pentru persoanele cu dizabilități mintale care urmează filosofia lui Steiner. Lanțul cu produse farmaceutice cu cele mai mari încasări din țară și al doilea cel mai mare lanț de supermarketuri organice sunt conduse de antroposofi auto-declarați, iar produsele cosmetice fabricate de mărci dedicate lui Steiner sunt extrem de populare nu doar în Germania, ci și la nivel global.

În timp ce numărul angajaților care lucrează la aceste instituții și companii care urmează filosofia lui Steiner este relativ scăzut, mișcarea a înregistrat o prezență constantă în viața publică germană.

Într-un fel, antroposofia este o poveste de succes germană”, a spus Helmut Zander, un istoric al religiei, care a scris cărți menite să demonteze mișcarea Steiner. „Atinge un punct nevralgic pe care societatea noastră îl ignoră de mult timp. Agricultura ecologică a devenit populară în ultimul deceniu - Steineriștii au făcut-o încă din anii 1960”.

Credința lui Steiner că bolile sunt necesare pentru curățarea dezechilibrelor spirituale este în contradicție cu fundamentele de bază ale științei moderne. Și totuși antroposofia a făcut o incursiune considerabilă într-un sistem de sănătate public-privat care pune accent pe alegerea consumatorilor.

Terapii nedovedite științific tolerate de statul german

Există 10 spitale Steiner în Germania, iar medicina antroposofică este tolerată de legislația germană ca „formă terapeutică specială”, ceea ce înseamnă că remediile pot fi aprobate pentru utilizare fără dovezi externe ale eficacității lor. Încă din 2019, ministrul conservator al sănătății, Jens Spahn, a ales să nu elimine remediile homeopate prescrise de clinicile Steiner de pe lista tratamentelor acoperite de asigurătorii publici de sănătate.

Dar pandemia testează toleranța germană a ezoterismului Steiner în mai multe moduri. „Antroposofia susține că are acces la cunoștințe secrete și superioare”, a spus Zander. „Există o apropiere de mentalitatea teoreticienilor conspirației, chiar dacă numărul Steineristilor care sunt înclinați în această direcție este, probabil„ mic”.

Oliver Rautenberg, care a scris un text critic pe această temă, spunând: „Există o mentalitate de conspirație larg răspândită în comunitatea Steiner. Antroposofia a fost de mult una dintre cele mai influente mișcări ezoterice din Germania. Dar majoritatea oamenilor știu surprinzător de puțin despre asta”.

Cum au ajuns pacienții cu Covid în spitalele Steiner

Spitalul universitar Charité din Berlin, care se ocupă de repartizarea persoanelor cu infecții grave cu coronavirus în jurul orașului, a transmis că, în majoritatea cazurilor, „nu este în măsură să ofere pacienților de terapie intensivă libertatea de alegere” a locului în care sunt tratați.

Când a fost întrebat cum a obținut spitalul acordul pacienților pentru terapii adjuvante alternative dacă au fost sedați sau se aflau într-o stare gravă, un purtător de cuvânt al spitalului Havelhöhe a spus: „Rudele sunt informate cu privire la metodele terapeutice”.

Clinica spune că remediile alternative pe care le-a folosit sunt „terapii adjuvante”, care completează tratamentele convenționale. Remediile obișnuite utilizate în cele trei spitale germane Steiner care au tratat pacienții cu coronavirus în ultimul an au fost făcute publice într-o revistă elvețiană a mișcării și includ comprese toracice cu pudră de rădăcină de ghimbir, făină de muștar sau ceai de coada șoricelului, dar și „praf de meteorit”, sub formă de pelete homeopate. Wala, un producător cu sediul în Germania, a declarat pentru Observer că peletele sale, care au fost, de asemenea, prescrise pe scară largă pentru prevenirea Covid-19 în azilele Steiner, conțin resturi de meteoriți care nu au ars complet când au intrat ajuns pe pământ.

Un purtător de cuvânt al Havelhöhe a spus că nu există studii științifice care să demonstreze că aceste remedii au funcționat și că nu a existat suficient timp pentru efectuarea lor, „dar am observat că le fac bine oamenilor.”

Spitalele germane Steiner au fost transparente în ceea ce privește utilizarea terapiilor alternative în lupta împotriva pandemiei. Într-un interviu din octombrie 2020 pentru o revistă antroposofică - Erziehungskunst - directorul clinic de la Havelhöhe, Harald Matthes, a susținut că abordarea spitalului său a fost atât de reușită încât niciun pacient cu Covid-19 nu a murit până acum.

Havelhöhe revenit cu un e-mail către Observer, precizând că spitalul a înregistrat o rată de fatalitate de 12,4% pentru pacienții cu Covid-19, aproape jumătate din media națională germană de 24%. Din 145 de pacienți, 88 s-au recuperat și 18 au murit până la 10 decembrie 2020.

Astfel de afirmații sunt deranjante pentru comunitatea medicală din Germania. Charité din Berlin subliniază faptul că „cele mai severe cazuri” de infecții cu coronavirus din oraș sunt tratate în propriul spital, fapt ce explică rata scăzută de decese de la Havelhöhe, mai curând decât decât utilizarea de remedii alternative.

„A face astfel de afirmații în mijlocul unei pandemii este extrem de neprofesional și riscă să provoace incertitudine în rândul pacienților”, a spus Stefan Kluge, director la unitatea de terapie intensivă de la Centrul Medical Universitar din Hamburg.

Unii istorici nu sunt surprinși de poziția mișcării Steiner în mijlocul unei pandemii. Robert Jütte, istoric în domeniul medicinei, a comparat situația actuală cu epidemia de holeră din anii 1830, care a dat naștere mișcării homeopatice.

 


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor

2 VIDEO Așa fac rușii cu răniții? / „Comandantul de batalion îl împușcă mortal”

3 VIDEO Cacealmaua Eurovision / Momentul de consternare al prezentatoarei TVR când i s-a refuzat să anunțe în direct voturile juriului din România

4 De citit! / „Asta nu e idioțenie, ci sabotaj direct”

5 Cât va rezista la suprafață? / Rusia a mai adus o navă purtătoare de rachete Kalibr în Marea Neagră