Judecați voi/PNL și PSD dau sume uriașe la Antena 3 și RTV din banii noștri/AUR a cheltuit doar 8 lei, pe comisioane bancare

Judecați voi/PNL și PSD dau sume uriașe la Antena 3 și RTV din banii noștri/AUR a cheltuit doar 8 lei, pe comisioane bancare

Datele prezentate de Autoritatea Electorală Permanentă arată că PSD și PNL alocă sume importante din subvenția încasată de la bugetul de stat pentru promovarea în mass-media. AUR nu a cheltuit banii încasați de la stat, relatează Europa Liberă .

De la începutul anului, partidele sunt obligate să raporteze într-o aplicație dezvoltată de Autoritatea Electorală Permanentă cum cheltuiesc sumele primite ca subvenție. Este primul an în care se întâmplă acest tip de raportare lunară. În 2021, bugetul de stat a alocat pentru partidele aproape 30 de milioane de euro.

Suma încasată de partide în primele trei luni ale anului este de aproape 10 milioane de euro, cea mai mare cotă revenind Partidului Social Democrat, datorită rezultatului de la alegerile locale și parlamentare.

Informațiile prezentate de AEP dezvăluie că partidele încasează mai mulți bani decât au nevoie pentru funcționare. În primele două luni, se pot remarca sumele plătite pentru promovarea în mass-media.

Partidul Social Democrat a încasat în lunile ianuarie și februarie peste 15.2 milioane de lei. Din suma intrată în conturi, PSD a cheltuit cel mai mult pentru presă și propagandă – 63%. În luna ianuarie, 1,1 milioane de lei, iar în luna februarie 1.7 milioane de lei. Un total de 2,8 milioane de lei (aproape 700.000 dolari). Nu au fost publicate datele aferente lunii martie.

Și Partidul Național Liberal a alocat sume importante pentru mass media: 1,4 milioane de lei în ianuarie și peste 1,1 milioane de lei în februarie. Un total de 2.5 milioane de lei.

Comparativ, sumele cheltuite de USR sunt la un nivel redus: aproape 60.000 de lei în cele două luni. Alianța pentru Unirea Românilor a primit peste 3 milioane de lei în lunile ianuarie și februarie, dar a cheltuit doar 8 lei pentru comisioane bancare.

Recent, AUR a inițiat un proiect legislativ care ar permite partidelor să folosească banii pentru construirea unor așezăminte culturale, medicale sau sociale, în beneficiul public.

„Considerăm că acest proiect ar depărta scopul subvențiilor de la cel din lege și, în general, de la standardele și practicile internaționale, întrucât aceste fonduri au obiectivul de a facilita consolidarea partidelor politice. Deși atenția către bunăstarea cetățenilor trebuie să fie un scop primar al partidelor politice, construirea unor astfel de clădiri trebuie să rămână totuși atribuția administrației publice sau a altor entități; de altfel, nu oprește nimic partidele politice să inițieze astfel de proiecte din bani privați, pe care nici nu îi prea mai strâng în afara campaniilor, sau să pună pe agenda publică aceste nevoi. De asemenea, menționăm că AUR ar putea solicita AEP să nu mai transfere acești bani, dacă nu vrea să îi folosească”, susține Septimius Pârvu - Expert Forum.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mircea Rusu, solistul hitului „Iarba verde de acasă“, va sta în închisoare trei ani VIDEO

2 „Greu de înțeles! Greu de acceptat” / Care ar fi cauza morții astrologului Mădălina Manole la doar 39 de ani

3 Băăăă! / Avocata care i-a apărat pe Mike Tyson și pe Michael Jackson, cooptată în „echipa globală” de apărători ai fraților Andrew și Tristan Tate

4 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

5 Bordelul din Apuseni unde partidele de sex erau filmate