Judecătorii ucraineni care doboară dronele iraniene lansate de ruși asupra Kievului

Judecătorii ucraineni care doboară dronele iraniene lansate de ruși asupra Kievului

Judecători ucraineni pun umărul la apărarea Kievului vânând și chiar doborând dronele lansate de ruși, relatează The Wall Street Journal.

Rusia a atacat Kievul cu drone iraniene FOTO PROFIMEDIA

Circa 35 de judecători fac parte din gruparea paramilitară ucraineană Mriya, formată din 380 de voluntari.

Aceștia s-au alăturat efectivelor de apărare aeriană în toamna anului trecut, când armata rusă a început să lanseze drone Shahed de fabricație iraniană asupra Ucrainei. Înarmați cu arme automate, voluntarii apără capitala ucraineană poziționându-se strategic pe acoperișurile clădirilor.

Contribuțiile lor vin în completarea sistemelor sofisticate de apărare aeriană occidentale cu ajutorul cărora forțele ucrainene au reușit să zădărnicească multe dintre numeroasele atacuri asupra Kievului, potrivit The Associated Press.

Printre membri se numără judecătorul de la Curtea Supremă Iuri Ciumak a țării care a declarat pentru Wall Street Journal că echipa Mriya a reușit să doboare cinci drone Shahed de fabricație iraniană.

Dronele pot zbura pe o distanță de circa 2000 de kilometri și au capacitatea de a produce pagube mai ales când sunt lansate asupra țintelor în număr mare. Totuși viteza lor relativ mică de zbor, de sub 200 km/oră, face din ele ținte fezabile pentru armele automate.

Voluntarii din Mria apără cerul din jurul capitalei Ucrainei cu arme de epocă, între care un model sovietic Maxim din 1944 și una de producție cehoslovacă din 1964. Acestea sunt „o modalitate facilă și ieftină" de a doborî dronele”, a subliniat Ciumak.

Trupele ucrainene au dotat aceste modele vechi cu accesorii moderne, cum ar fi sisteme optice și supresoare, potrivit presei de specialitate.

Viktor Fomon, în vârstă de 61 de ani, un judecător pensionat din sudul Ucrainei, a fost acceptat în forțele de apărare teritorială doar șase luni după care a fost demis din pricina vârstei sale. În aceste circumstanțe, s-a oferit voluntar în gruparea Mriya .

„Dacă nu fac asta acum, copiii și nepotul meu nu vor avea un viitor pașnic”, a dezvăluit el pentru The Wall Street Journal.

Voluntarii lucrează în echipe de trei sau patru, folosind tablete, ochelari de vedere pe timp de noapte și lasere pentru a urmări dronele. Judecătorul Ciumak, în vârstă de 48 de ani, a explicat pentru publicația citată că atunci când se apropie „sunt zgomotoase. Le poți auzi". Judecătorii supraveghează cerul dintr-un șopron improvizat în timpul iernii și folosesc o terasă camuflată în timpul verii.

O dronă Shahed este „mai ușor de împușcat dacă vine spre tine", a adăugat el. Dar altminteri trebuie să le țintești înainte de a trage, ca un vânător care împușcă o antilopă."

Dronele ieftine au devenit o armă de bază în arsenalul armatei lor Vladimir Putin, relatări recente susținând că Rusia plănuiește să producă mii de drone pe modelul Shahed, dar cu o putere mult mai mare de lovire.

Aceste drone ar fi capabile să coordoneze și să efectueze atacuri, inclusiv în roi, autonom, bazându-se probabil pe inteligența artificială, a relatat Insider.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat