Judecătorul Cristi Danileț publică DOVADA că T.Toader a încălcat legea și minte! DOCUMENT

Judecătorul Cristi Danileț publică DOVADA că T.Toader a încălcat legea și minte! DOCUMENT

Judecătorul Cristi Danileț publică pe Blogul  său dovada că T.Toader a încălcat legea și minte! În calitate de fost membru CSM, care am activat timp de 6 ani în secția pentru judecători în materie disciplinară, scrie judecătorul Cristi Danileț, spun în mod ferm:

DOSARUL DISCIPLINAR AL UNUI MAGISTRAT NU ESTE PUBLIC. Acest dosar are la bază documente depuse de Inspecția judiciară și documente depuse de secția de disciplină a CSM. Poate ministrul justiției – care, din păcate, în România încă este membru al CSM, lucru evitat în multe state – să publice documente disciplinare privind un magistrat? Eu spun: NU! Mai mult, spun că nici măcar nu au cum să ajungă la el aceste documente dacă nu este el însuși cel care a declanșat acțiunii disciplinare, întrucât:

(1) Ministrul Justiției nu are sub tutelă Inspecția judiciară, el nu poate da dispoziții și nu poate primi documente de la acest for, altele decât cele destinate publicității;

(2) Legea îl exclude pe ministrul justiției dintre membrii din secția de disciplină pentru judecători sau procurori care votează și numai aceștia judecă magistratul pentru o abatere disciplinară – aceasta este legea (art. 28 alin. 2 Legea nr. 317/2004); ca urmare el nu are contact cu documentele din dosarul disciplinar al unui magistrat – aceasta este uzanța;

(3) Chiar dacă ar avea contact cu aceste documente, așa cum are un inspector sau un membru al secției de disciplină, nici ministrul Justiției, nici vreun alt membru al Inspecției sau CSM nu are dreptul să publice vreun document din dosarul disciplinar: doar hotărârea CSM de sancționare sau nu a magistratului este publică, nu orice document din dosarul disciplinar. Aceasta pentru că magistratul se bucură de prezumția de nevinovăție disciplinară, trebuind să se evite a fi supus unui linșaj public în timpul cercetării sau judecății disciplinare, precum și a se face presiuni asupra celor care trebuie să dea hotărârea de sancționare sau nu, printre care – repet – ministrul nu se poate afla în mod legal.

(4) Și dacă se publică aceste documente, acest lucru trebuie făcute cu anonimizarea datelor cu caracter personal, altfel se încalcă Legea nr. 677/2001. Or, așa cum a stabilit ICCJ prin decizia HP nr. 37/2015, numele și prenumele reprezintă o astfel de dată.

Aceasta este legea și acestea sunt uzanțele (ce au valoare de izvor de drept, conform art. 1 C.civ) de la CSM.

Că este așa o spune LISTA CU DOCUMENTE de interes public publicată în urmă cu cinci ani pe site-ul Inspecției judiciare unde se spune în mod expres că documentele vizând acțiunile disciplinare sunt publice numai după rămânerea definitivă a soluției CSM și  după anonimizarea datelor personale.

În concluzie, publicarea unui document din dosarul disciplinar al unui magistrat aflat în curs de soluționare încalcă principiul separației puterilor din stat – ministrul influențează CSM, organ din cadrul autorității judiciare; încalcă dreptul la proces echitabil al magistratului – ministrul încalcă prezumția de nevinovăție a celui cercetat; încalcă legea cu privire la protecția datelor cu caracter personal – dacă nu sunt date personale eliminate din document; și poate constitui în anumite condiții chiar infracțiunea prevăzută de art. 304 Codul penal.

Documentul publicat de T.Toader:

Iată ce spune Toader, la Antena 3, bineînțeles:

 ”Într-o conferință de presă cineva a folosit părți din raport. Acesta este deja public pe o revistă electronică de profil juridic. Apoi, legal, raportul are caracter confidențial și nu secret, atât timp cât este în lucru, cât nu s-a pus rezoluția și raportul nu este trimis la CSM. Raportul este finalizat, are rezoluție, trimis, nu intră sub caracter confidențial, darămite sub cel secret. Înainte de a-l face public am consultat specialiști în păstrarea datelor clasificate, spunându-mi-se că nu este nicio problemă. Cineva din presă îmi spunea că a luat legătura cu Inspecția Judiciară și a primit același răspuns, în sensul că nu este nicio problemă în a fi folosit public” a spus Tudorel Toader la Antena 3.




Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?