Județul din România unde sunt cei mai puțini șomeri

Județul din România unde sunt cei mai puțini șomeri

Rata şomajului variază puternic între judeţele ţării, în unele fiind aproape inexistentă, adică mai mică de 1%, pe când în altele acest indicator trece de 8% sau se îndreaptă spre 9%, arată datele de la Institutul Național de Statistică (INS).

FOTO: Shutterstock

Conform datelor de la INS, cei mai mulți șomeri din țară locuiesc în Vaslui, unde rata este de 8,5 %, în creștere cu 0,1 % față de aceeași lună din 2022, și în Teleorman, unde rata este de 8,3 %, în creștere cu 0,9 %. De altfel, rata şomajului din Teleorman a înregistrat a doua cea mai mare creştere din rândul judeţelor, fiind întrecută doar de cea din Călăraşi, de 1,3 %, de la 4% la 5,3%.

În schimb, în Ilfov, rata şomajului a ajuns la 0,5 % în martie 2023, în creştere cu 0,1 % faţă de aceeaşi lună din 2022, iar în Timiş a fost de 0,6 %, în scădere cu 0,1 %. Per total, în martie 2023, rata şomajului înregistrat a fost de 3%, în creştere cu 0,1 puncte procentuale faţă de martie 2022, potrivit DC News.

Situația numărului de locuri vacante în trimestrul I din 2023

În trimestrul I 2023, numărul locurilor de muncă vacante a fost 47,1 mii, în creştere cu 5,2 mii față de trimestrul anterior, notează INS.

Rata locurilor de muncă vacante1 estimată pentru trimestrul I 2023 a fost 0,93%, în creştere cu 0,10 puncte procentuale față de trimestrul precedent.

Comparativ cu același trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,2 mii, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.

În trimestrul I 2023, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administraţia publică (1,91%), intermedieri financiare şi asigurări (1,88%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (1,67%), respectiv activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,61%).

În industria prelucrătoare s-a concentrat circa 23% din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.000 locuri vacante), iar valoarea ratei a fost 1,01%. Sectorul bugetar a însumat sub o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.200 locuri vacante s-au regăsit în administraţia publică, 4.700 locuri vacante în sănătate şi asistenţă socială, iar 1.200 locuri vacante în învăţământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activităţi de servicii (0,25%), respectiv în învăţământ (0,33%).

Cele mai puţine locuri de muncă vacante s-au regăsit în alte activităţi de servicii (100 locuri vacante), respectiv în industria extractivă şi tranzacţii imobiliare (200 locuri vacante pentru fiecare în parte). Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (+0,89 puncte procentuale), urmate de intermedieri financiare şi asigurări (+0,71 puncte procentuale).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Pașaportul biologic al lui Halep, explicații ca nuca-n perete. Trei argumente copilărești, demontate pe loc de tribunal

2 VIDEO Ce vedeți în imagine este real!

3 Un pilot militar din Garda Națională a „defectat” la Ambasada SUA din Emirate! Le-a spus americanilor că nu vrea să lupte contra Ucrainei și s-a oferi…

4 VIDEO În ce limbă or fi vorbit? / Un comandant ucrainean de tancuri a sunat la producătorul rus să se plângă de calitatea vehiculelor capturate

5 Un nou gest cel puțin controversat al Ucrainei...