
„Jukov a intrat în Berlin într-un Jeep american”
Într-o analiză publicată recent, Tudor Curtifan atrage atenția asupra modului în care Federația Rusă manipulează istoria celui de-al Doilea Război Mondial pentru a justifica agresiuni și revendicări teritoriale în prezent. Acesta subliniază că, deși URSS a avut un rol esențial în înfrângerea Germaniei naziste, victoria a fost posibilă doar datorită unui efort colectiv, în special prin sprijinul masiv venit din partea Statelor Unite și a aliaților occidentali. Și nimeni nu ar trebui să pună monopol pe acest lucru.
Textul integral:
URSS a câștigat războiul, dar poporul rus l-a pierdut. Așa cum generalul Jukov a intrat în 1945 în Berlin ... într-un Jeep american.
De la Tucidide și Războiul peloponesiac istoria a fost folosită ca instrument de propagandă politică, dar denaturarea ei e azi o veritabilă armă. Transformarea istoriei sovietice în armă nu are legătură cu istoria ci cu viitorul și justificarea raptului și agresiunii. Ucraina e azi în malaxor. Dreptul istoric prevalează dreptului internațional în curentul de gândire rus. Ordinea la care noi ne raportăm, întoarsă cu susul în jos.
Monopolizarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial e o deformare hidoasă a istoriei. URSS a suferit cel mai mare număr de pierderi, 20 de milioane de oameni - discutabil modalitatea cum erau aruncați în luptă mai ales după Ordinul 227 (1942) al lui Stalin și eșecul Armatei Roșii cauzat și de decapitarea ei de către Stalin în timpul Marii Terori -. Rusia a plătit sacrificiul cel mai mare de sânge, a rezistat eroic cumplitului Stalingrad sau dramei fără precedent din timpul blocadei Leningradului, dar URSS nu ar fi putut nici rezista și cu siguranță nu ar fi putut ajunge la Berlin fără sprijinul masiv al Occidentului și mai ales SUA, așa cum tezele Kremlinul susțin asta azi în mod fals. Sprijin care a constat în provizii, alimente, arme etc. Nimeni nu are dreptul să monopolizeze victoria în cel de-al Doilea Război Mondial.
Pentru ruși războiul mondial e de fapt Marele Război de Apărare a Patriei și nu a început în 1939 ci în 1941, la 22 iunie 1941, odată cu Operațiunea Barbarossa și invadarea URSS de către fostul ei aliat, Germania Nazistă.
Rusia azi își reneagă trecutul, pactul Ribbentrop-Molotov, partea ei de culpabilitate în izbucnirea războiului, împărțirea Poloniei și a Estului Europei, Holodomorul, genocidul și crimele stalinismului.
E remarcabil de privit eșecul Rusiei de a înțelege pe deplin ororile propriului trecut totalitar.
Venerare lui Stalin ca un constructor al unui imperiu puternic victorios împotriva fascismului e expresia visului imperialist care nu a murit niciodată în Rusia.
Să nu subestimăm nicio clipă sentimentul de umilință trăit de ruși la prăbușirea Uniunii Sovietice (1991) și înfrângerea a ceea ce Ronald Reagan a numit „Imperiul Răului”.
Trăim într-adevăr în adevăruri istorice paralele și diametral opuse.