Julian Assange a rămas fără cetăţenia ecuadoriană

Julian Assange a rămas fără cetăţenia ecuadoriană

Un tribunal din Ecuador i-a retras fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, cetăţenia acestui stat latino-american, relatează miercuri dpa.

Cotidianul El Comercio a consemnat marţi, citând tribunalul administrativ din Quito, că, atunci când australianul a primit cetăţenia ecuadoriană, în 2017, au intervenit o serie de "erori administrative".

Assange (50 de ani) se află în prezent la închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra şi Statele Unite încearcă să obţină extrădarea sa, acuzându-l că a conspirat cu fostul analist militar Chelsea Manning la dezvăluirea de documente secrete, în 2010.

Susţinut de numeroase organizaţii pentru libertatea presei, el riscă 175 de ani de închisoare în SUA pentru difuzarea, începând de atunci, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan.

Australianul s-a refugiat la ambasada Ecuadorului din Londra în 2012 pentru a evita extrădarea şi a obţinut azilul, iar apoi şi cetăţenia, dar în urma unor tensiuni cu Quito guvernul ecuadorian i-a revocat statutul de azilant, în 2019, şi a fost arestat de poliţia britanică. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...