Juncker: Brexitul ar putea costa Marea Britanie aproximativ 50 de miliarde de lire sterline

Juncker: Brexitul ar putea costa Marea Britanie aproximativ 50 de miliarde de lire sterline

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a afirmat, vineri, că nota de plată pe care Marea Britanie va trebui să o achite pentru ieșirea din Uniunea Europeană va fi de aproximativ 50 de miliarde de lire sterline (62 de miliarde de dolari), transmite Bloomberg.

''Va trebui să calculăm în mod științific care sunt angajamentele britanicilor și apoi nota de plată va trebui plătită. Va fi o factură care va reflecta fostele angajamente ale Guvernului de la Londra și ale Parlamentului britanic — nu vor exista sancțiuni'', a afirmat vineri președintele Comisiei Europene, într-un interviu acordat BBC.

Juncker a adăugat că UE va fi ''prietenoasă, dar fermă'' în timpul negocierilor cu Marea Britanie.

Miercuri, negociatorul-șef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, a prezentat abordarea pe care o va avea în negocierile cu Marea Britanie privind condițiile ieșirii acestei țări din Uniunea Europeană, printre solicitările pe care el le-a enunțat numărându-se protejarea drepturilor cetățenilor comunitari aflați în Regatul Unit și plata integrală de către Guvernul de la Londra a contribuțiilor financiare deja asumate în cadrul UE.

Oficialul a recunoscut că ieșirea Regatului Unit din UE creează o situație de incertitudine cu privire la evoluția unor programe europene esențiale finanțate de la bugetul comunitar, precum Fondul Social European, Fondul European pentru Dezvoltare Regională sau Planul de investiții Juncker. Nu a fost deocamdată avansată o sumă pe care Bruxelles-ul o va cere Londrei în contul angajamentelor financiare deja asumate, dar estimări neoficiale indică între 55 și 60 de miliarde de euro.

Cât despre posibilitatea să nu se ajungă la niciun acord cu Londra și, la capătul celor doi ani de negocieri formale, Regatul Unit să iasă pur și simplu din UE fără vreo înțelegere privind condițiile Brexit-ului, Barnier a spus că o astfel de situație ar avea consecințe grave și a insistat că UE nu dorește un Brexit fără acord.

Intervenția sa are loc cu o săptămână înainte ca Executivul condus de premierul Theresa May să activeze Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, prin care este inițiat formal procesul retragerii Marii Britanii din UE.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Loredana Groza arată mai bine pe natural! Anca Țurcașiu i-a scos filtrele...

2 Ea este noua „patroană” a zahărului din România

3 Dacă minte el, mințim și noi / Citiți ce spune acest jurnalist ucrainean aflat pe front despre realitatea din teren

4 VIDEO „Ce ridicolă ești! Câtă prostie în ziua de azi, nu mă mir de ce țara e așa cum e!”

5 Ce înseamnă Anul Iepurelui de Apă pentru semnul tău zodiacal chinezesc?